Expoziția românească „Le Temps des Objets Tranchants” va fi prezentată la Galeria 59 Rivoli din Paris, în cadrul programului de schimb cultural KM 0 – București–Paris

În perioada 18 iulie – 6 august 2025, Galeria 59 Rivoli din Paris, aflată în apropierea Muzeului Luvru, găzduiește expoziția „Le Temps des Objets Tranchants”, o inițiativă artistică românească realizată în cadrul programului KM 0 – București–Paris. Proiectul este organizat de 1001 Arte, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie a Universității din București și Teatrul Național București, și beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român.

Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente culturale menite să promoveze valorile naționale ale culturii române, să sprijine circulația internațională a creației artistice și să încurajeze dialogul dintre artiști și instituții din România și Franța.

„Le Temps des Objets Tranchants” este cea de-a cincea expoziție din cadrul schimbului cultural româno-francez lansat în anul 2022 și marchează o nouă etapă în consolidarea prezenței artistice românești în spațiul parizian. Selectată de juriul Primăriei Parisului, expoziția aduce în prim-plan reflecții vizuale asupra reprezentărilor violenței în societatea contemporană – de la obiecte cotidiene încărcate de tensiune simbolică până la instrumente de conflict și memorie colectivă.

Printre artiștii participanți se numără Radu Carp, Benterez, Bevear, Alexandru Ranga, Irina Tănase, Mihai Coltofean, Danny Greenhalgh, Adelina Gavrilă, Ștefan Eșanu, Bianca Ferăstrău, Alexandru Potecă, Theodor Grigoraș și Bogdan Mateiaș, care propun lucrări provocatoare, menite să stimuleze gândirea critică și dialogul intercultural.

Această expoziție continuă direcția stabilită de proiectele anterioare Future For Free și Bestiaire Roumain, ambele prezentate la Galeria 59 Rivoli și primite cu un entuziasm remarcabil din partea publicului internațional și a autorităților franceze. Reprezentanți ai Primăriei Parisului, ai Guvernului Franței, precum și personalități culturale de renume au participat la evenimentele trecute, contribuind la consolidarea relațiilor culturale dintre România și Franța.

În urma acestor schimburi, peste 20 de artiști și directori de instituții culturale franceze au vizitat ulterior Bucureștiul, dezvoltând noi parteneriate. De asemenea, expozițiile românești de la Paris au fost reflectate în presa culturală internațională, iar unul dintre afișele proiectului a fost ales pentru coperta Paris Art Guide, care are un public de aproape un milion de cititori.

Ediția din acest an este documentată de o echipă de filmare din Londra, în cadrul unui proiect cinematografic dedicat noii generații de artiști europeni. Expoziția a fost deja prezentată în România, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor 2024 la Galeria 1001 Arte, fiind ulterior extinsă la Facultatea de Filosofie a Universității din București, unde a generat un proiect educațional. Studenții, coordonați de profesori, vor redacta eseuri critice despre lucrările expuse, urmând ca cele mai valoroase să fie publicate, alături de imagini din expoziție, într-un volum dedicat.