CONSTANTIN BRÂNCUȘI OMAGIAT LA SHANGHAI

În data de 19 februarie 2016, ICR Beijing, cu ocazia împlinirii celor 140 de ani de la nașterea marelui sculptor român, artistul care prin originalitatea viziunii a influențat decisiv evoluția sculpturii moderne, a deschide seria de evenimente în cinstea artistului Constantin Brâncuși, organizate atât la Beijing, la sediul ICR Beijing și cât și la Shanghai, la Muzeul de Mașini de Scris Lu Hanbin.

Ziua naşterii marelui sculptor român este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural internațional, iar printr-o lege promulgată de Președintele României ziua de naștere a marelui sculptor a fost recent declarată sărbătoare națională. Ca urmare, anul acesta este pentru prima dată când se sărbătorește oficial în țara noastră, dar și în China.

O adevărată sărbătoare a culturii a avut în centrul ei ca element de referinţă evenimentele dedicate marelui artist român la Beijing cât și la Shanghai.

Evenimentele organizate simultan la Beijing și Shanghai au fost deschise prin prezentarea „Inegalabilul Constantin Brâncuși - Calea Sacră de la Târgu Jiu", eseu semnat de către domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing. La Shanghai, simpozionul dedicat marelui sculptor român a fost coordonat de către Antonina Dragne-Ciuceanu, reprezentant al ICR Beijing.

Pe ecranul din cadrul sediului Institutului Cultural Român de la Beijing a derulat documentarul de artă „Brâncuși"semnat de către regizorul Cornel Mihalache. Participanții la eveniment au avut posibilitatea să urmărească firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului român, folosindu-se de amintirile existenței sale, fotografii, notițe, locuri, precum și discursuri cu privire la opera și personalitatea sculptorului

Evenimentele s-au desfășurat prin prezentările unor prelegeri, dedicate vieții și operei artistului, susținute la Beijing de către profesor universitar doctor Zhi Min, artist sculptor, secretar general al Comitetului Național pentru Sculptură Citadină, membru al conducerii Asociației Artiștilor Plastici, secretar general al Centrului de Creație al Tinerilor Sculptori din China și de către Zhang Wei, profesorul universitar doctor la Academia Centrală de Arte din China, director adjunct al Departamentului de Sculptură, iar la Shanghai de cătreprofesorul Zhou Mingde,cunoscut traducător, membru al Asociației de Prietenie China-România și membru al Asociației Chinezilor care au Studiat în America și Europa, care a patronat evenimentul, de către profesorul și sculptorul Han Zi Lian, director al Departamentului de Sculptură din cadrul Institutului de Sculptură și pictură din Shanghai și de către profesorul și sculptorul Wang Zhi Qiang, fost director al Departamentului de Sculptură din cadrul Institutului de Sculptură și pictură din Shanghai (cel care a realizat sculptura de bronz închinată doctorului român Bucur Clejan).

Cu o participare numeroasă de zeci de persoane, au fost încântați de aceste evenimente și au admirat fotografiile principalelor opere ale marelui artist instalate în sălile de conferință diplomați români și chinezi, personalități culturale din China, profesori și studenți chinezi la arte plastice, artiști, românologi, reprezentanți ai Asociației de Prietenie China-România, reprezentanți ai Asociației Chinezilor care au studiat în America și Europa, reprezentanti ai companiilor, care se ocupă cu schimburile economice internaționale, mass-media, studenți români și români rezidenți la Beijing și la Shanghai, publicul larg.

Considerat de majoritatea criticilor internaționali drept cel mai mare sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuși este fără îndoială cel mai cunoscut artist pe care Romania l-a dat omenirii.

Niciun alt sculptor înaintea lui Brâncuși nu a avut talentul, imaginația și curajul acestuia. Constantin Brâncuşi a influențat lumea europeană prin redarea tradiției românești prin intermediul operelor sale. Acest artist adevărat al neamului românesc, a deschis prin operele sale care reprezintă poarta către eternitate, drumul către înțelepciunea supremă, care a condus România în universalitatea lumii, făcând astfel cunoscută țara noastră.