Ziua Națională a României în Afganistan

ICR Varşovia organizează, împreună cu reprezentanţii contingentelor militare româneşti participante la Misiunea NATO Resolute Support din Afganistan şi Ambasada României la Kabul, o serie de evenimente cu ocazia Zilei Naţionale a României şi împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire.

ICR Varşovia a pregătit în acest scop trei expoziţii de fotografie, în limba engleză, prezentate în ultimii ani în Polonia.

Elementul principal al suitei de evenimente va fi vernisarea, la Kabul, a expoziției Regina Maria a României – Regina Soldat.În perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2018, Regina soldatse va afla la Kabul, în mijlocul militarilor din cele două comandamente principale ale Misiunii NATO Resolute Supportdin Afganistan. Eveniment inedit într-un teatru de operații, vernisarea expoziției Regina Maria a Romaniei – Regina Soldateste organizată de Institutul Cultural Român de la Varșovia, împreună cu Asociația „România Culturală” și cu Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (ISPAIM) din cadrul Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale al Ministerului Apărării Naționale.

Regina Soldatomagiază personalitatea Reginei Maria şi rolul său în realizarea Marii Uniri într-o serie de fotografii care o înfăţişează pe suverană participând activ la organizarea spitalelor de campanie, precum şi la alte acţiuni caritabile, menite să aline suferinţa celor răniţi în timpul Marelui Război. Materialele fotografice, expuse în 24 de panouri mari, au fost obţinute de Asociaţia „România Culturală”, prin intermediul unor parteneriate cu următoarele instituţii: Asociaţia Fondului Cultural Naţional, Statul Major al Apărării, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, Muzeul Brăilei „Carol I”, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Palatul Culturii din Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, Muzeul Țării Oașului şi Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”.

Pentru a oferi participanților la evenimente o imagine cât mai completă asupra evoluției organismului militar românesc din perspectiva imaginii militarilor în societate, precum și pentru recrearea simbolică a contextului evenimentelor care au condus la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, în programul manifestărilor a fost inclusă prezentarea altor două expoziții realizate de ICR Varșovia: Istoria uniformei militare românești de la 1830 până în prezentși România în Marele Război.

Expoziţia Istoria uniformei militare româneşti de la 1830 până în prezenta fost realizată în colaborare cu Serviciul Istoric al Armatei, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti şi Direcţia Informare şi Relaţii Publice a MApN. Sub forma unor planşe de dimensiuni mari, expoziţia ilustrează toate etapele importante parcurse, începând din anul 1830, de uniforma militară românească, marcând schimbările ei majore. Planşele conţin importante fotografii de epocă, desene ale uniformelor vechi, o parte dintre ele realizate de pictorul polonez Tadeusz Ajdukiewicz. În anii '90 ai secolului al XIX-lea, artistul s-a stabilit în România, ca pictor de curte al regelui Carol al II-lea.

Expoziţia România în Marele Războiprezintă imagini cu Armata Română din Primul Război Mondial. Planșele cu materiale fotografice, puse la dispoziție de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, evidențiază personalități și momente reprezentative din luptele purtate, precum și cotidianul vieții militarilor români, implicați în prima mare conflagrație mondială.

Pe lângă cele trei expoziţii de fotografie, în bazele cu personal militar românesc din Afganistan va fi prezentat, grație Auchan România, documentarul „România neîmblânzită”, în regia lui Tom Barton-Humphreys. Filmul relevă o călătorie care începe de pe crestele împădurite ale Carpaților (unde urșii, lupii și râșii sălășluiesc liberi) și ajunge în apele agitate de vânt ale Deltei Dunării (locul din care pelicanii își iau zborul şi unde șerpii de apă înoată în adâncuri). În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Iar „România neîmblânzită” dezvăluie toate aceste povești incredibile.

La evenimentele românești vor participa generali și ofițeri superiori, diplomați, comandații contingentelor naționale și seniorii naționali reprezentativi din cele 41 de țări aliate și partenere, care contribuie la Misiunea NATO Resolute Supportdin Afganistan.