TEL AVIV. „Spațiul public și privat, în contextul izolării”, cu prof. univ. dr. Augustin Ioan

În contextul situației actuale la nivel internațional, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv își adaptează activitatea culturală la realitățile prezente și va organiza, pentru următoarea perioadă, ciclul „Cafeneaua Românească” online pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.

Următorul eveniment din cadrul „Cafenelei Românești” online va avea loc în data de 7 mai 2020, la ora 16:00, în limba română, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/ și pe canalul oficial de YouTube al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv: https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ/videos.

Invitatul evenimentului va fi prof. univ. dr. Augustin Ioan, care în cadrul unei discuții intitulate „Spațiul public și privat, în contextul izolării”, alături de directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon, va încerca să ofere o definiție generală a spațiului public și privat, alături de o privire de ansamblu asupra felului în care societatea și omul, în particular, interacționează și se raportează la aceste elemente, în condițiile restricțiilor actuale impuse de situația globală.

Augustin Ioan este arhitect, poet și prof. univ. dr. la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Cu studii postuniversitare, burse de studii și cercetare la Universitatea Oxford și Universitatea Cincinnati (Ohio, SUA), la Veneția și Budapesta, cu un doctorat în istoria arhitecturii și în filosofia culturii, Augustin Ioan este cunoscut publicul mai ales datorită proiectării Catedralei Arhiepiscopale și Regale cu necropolă de la Curtea de Argeș, a cărei construcție a fost finalizată în 2016.

A susținut numeroase conferințe și prelegeri în țară și în străinătate (Anglia, SUA, Istanbul, Ungaria, Germania, Polonia). A publicat numeroase studii pe tema arhitecturii sacre contemporane și a istoriei arhitecturii europene din secolul al XX-lea. Este coordonatorul colecției „Spații Imaginate” apărută la Editura Paideia (Premiul UAR, 2000) și al colecției „Prispa/Arhitectură din România publicată de Editura Noi Media Print. Este autorul mai multor lucrări dedicate spaţiului sacru şi arhitecturii religioase, printre care menționăm: „Spaţiul sacru” (2003), „Întoarcere în spaţiul sacru” (2007), „Retrofuturism” (2010), „Arhitectura memoriei” (2013).

A primit numeroase distincții și premii: Marele Premiu ex-aequo, FIFAL 4, 1994, şi Premiul Juriului la Festivalul Filmului despre Habitat, Sendai Myiagi, Japonia, 1996 pentru filmul „Arhitectura şi Puterea” (regizor Nicolae Mărgineanu); Premiul Bienalei de Arhitectură Bucureşti 1998 (coautor al studiului „Bucureşti: zone protejate”); Medalia Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2000 pentru colecţia „Spații Imaginate” a Editurii Paideia; titlul de Doctor Honoris Causa acordat de către Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, California (2007), Premiul „Duiliu Marcu” pentru arhitectură al Academiei Române (2017).