Simone Veil, prima femeie președinte al Parlamentului European, omagiată la Tel Aviv

Centrul pentru Studierea Politicilor şi Societăţii Europene din cadrul Universităţii Ben Gurion din Beer Sheva a luat decizia de a-și schimba numele în "Simone Veil Research Centre for Contemporary European Studies”,  pentru a onora memoria și moștenirea lăsate de Simone Veil (1927-2017), supraviețuitoare a Holocaustului, a fost prima femeie aleasă președinte al Parlamentului European.

O serie de conferințe academice internaționale cu diverse tematici, precum "Rethinking the Boundaries of European Memory”, "The European Parliament since 1979: actors, issues and new developments”, "Feminism in the age of the ‘me too’ movement: exploring the European context” și "Antisemitism and Xenophobia in Europe today” vor fi organizate pe 8 și 10 aprilie.

Nume importante din mediul academic, reprezentând mari centre universitare și de cercetare (Science Po Paris, CEU Budapesta, Universitatea din Maastricht, Muzeul Evreiesc din Varșovia), dar și personalități politice, printre care Dr. Hans-Gert Pottering, fost președinte al Parlamentului European, vor participa la aceste manifestări. Date fiind diversitatea tematicilor abordate, cât și prestanța invitaților și profilul instituțiilor de învățământ prezente, Institutul Cultural Român de la Tel  Aviv a inițiat demersurile necesare pentru includerea unui participant român în programul conferințelor, pentru a aduce astfel un plus de imagine României, dar și pentru a întări colaborarea dintre ICR Tel Aviv și principalele instituții și centre academice din Israel.  László Borbély, Consilier de Stat și Coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, va lua parte la conferința programată pe 10 aprilie și va vorbi în cadrul pannel-ului ce abordează tematica antisemitismului și xenofobiei în Europa. Intervenția sa va accentua rolul multiculturalismului și al dezvoltării durabile în prevenirea unor astfel de manifestări, subliniind importanța educației în procesul de combatere a xenofobiei și al antisemitismului,  cu studiul de caz România.

***

Simone Veil a supravieţuit lagărelor morţii, în care a fost deportată la vârsta de 16 ani, şi încarna pentru francezi memoria Holocaustului. Ea s-a afirmat impunând adoptarea legii care-i poartă numele cu privire la întreruperea voluntară a sarcinii. Ea era la acea vreme ministrul Sănătăţii, în preşedinţia lui Valéry Giscard d'Estaing. Simone Veil a fost prima femeie aleasă președinte al Parlamentului European în 1979.

Cunoscută din cauza caracterului ei puternic, cea care a fost una dintre personalităţile preferate ale francezilor era slăbită de mai mulţi ani. Născută pe 13 iulie 1927 la Nisa (Alpes-Maritimes), într-o familie evreiască şi laică, fiica unui arhitect, Simone Jacob este deportată în 1944 la Auschwitz împreună cu familia sa. Ea îl cunoaşte la Sciences-Po pe viitorul ei soţ Antoine Veil. Cuplul, căsătorit în 1946, va avea trei copii. Antoine a decedat în aprilie 2013.

Veil îşi începe în 1956 cariera în magistratură, ca substitut în administraţia centrală a Ministerului Justiţiei. Ea este prima femeie care devine secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii (1970-1974). Intră în politică în 1974, ca ministru al Sănătăţii, în guvernul Chirac şi rămâne în trei guverne Barre, preia Securitatea socială (1977-1978) şi Familia (1978-1979).

Cap de listă UDF în primele alegeri în Parlamentul European cu sufragiu universal, în 1979, ea renunţă la postul ministerial şi devine preşedinta Parlamentului European în perioada 1979-1982. Realeasă în 1984 şi 1989, Veil este europarlamentară până în 1993. Din 1993 şi până în 1995, ea este ministru de stat, ministru al Afacerilor Sociale, Sănătăţii şi Oraşului în Guvernul Balladur.