PARIS. Florin Petrachi, despre activitatea artistică în timpul izolării

Proiectul „BIEN ENSEMBLE. Les créateurs roumains en France pendant et après le Coronavirus / Creatorii români în Franța în timpul și după Coronavirus”, desfășurat în mediul online în perioada mai – septembrie 2020, continuă marți, 26 mai, cu Florin Petrachi.

Florin Petrachi este originar din Iași, unde și-a desăvârșit toată educația artistică: Universitatea Națională de Artă "George Enescu", Facultatea de Teologie Ortodoxă, masterat în pictură. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, Florin Petrachi a avut mai multe expoziții personale și colective, începând cu 2010, la București și Iași.

Prima sa expoziție din străinătate, cu titlul « Lumea lui Adam », a fost găzduită la finalul anului 2019 de Institutul Cultural Român de la Paris și a fost alcătuită din 15 lucrări. Operele, atât în ulei pe pânză cât și colaje, realizate în atelierul său parizian, situat, după cum îl descrie chiar pictorul,

"lângă fostul atelier al gigantului Pablo Picasso, pe rue du Pont de Lodi, perpendicular pe Rue de Grands Augustins. Aceasta a fost ca o energie în plus pe care am avut-o ca să creez, dat fiind că pe lângă Francis Bacon, Constantin Brâncuși, Gerhard Richter, Yan Pei-Ming, Picasso e unul dintre mentorii creației mele".

Florin Petrachi este laureatul Premiului pentru pictură - debut -Salon ARTIS - UAP Iași și a Premiului pentru excelență în arte vizuale „Dan Hatmanu”, pentru volumul „Zbor, tăcere, gol”.

O serie de artiști români care lucrează în Franța au fost invitați de reprezentanța Institutului Cultural Român la Paris să dezvăluie modul în care a fost influențată activitatea lor în timpul izolării, planurile lor de după această perioadă, ce i-a inspirat și ce opere au creat în acest timp.

Înregistrările video sau audio, realizate în limba franceză, sau cu subtitrare, urmăresc experiențele personale ale tinerilor artiști, speranțele și ideile lor pentru viitorul apropiat, dar și gânduri despre felul în care procesul lor de creație sau de interpretare, de muncă artistică cotidiană, a fost nevoit să se armonizeze, să se adapteze cu izolarea impusă.