„Nottara” din Bucureşti şi „Ioan Slavici” din Arad, teatre invitate la „International Balkan Countries Theatre Festival” din Bursa

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul susține prezența a două teatre din România la „International Balkan Countries Theatre Festival” din Bursa, care se desfășoară în perioada 8 – 25 Martie 2019. Astfel, spectacolul cu piesa „Disputa”, de Pierre de Marivaux, o coproducție a Teatrului „Nottara ”din Bucureşti şi a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad se va juca, în două reprezentații, în zilele de 23 și 24 martie 2019, pe scena Teatrului Regional Ahmet Vefik Pașa.

Bazat pe textul „La Dispute”, scris de Pierre de Marivaux în 1744, spectacolul este regizat de Vlad Massaci și îi aduce laolaltă pe Zoltan Lovas, Călin Stanciu, Cecilia Donat, Alex Mărgineanu, Isabela Neamțu, Anca Bejenaru, Diana Roman, Cristina Juncu și Răzvan Bănică. Scenografia este semnată de Iuliana Vîlsan, iar muzica originală îi aparține lui Vlaicu Golcea. Piesa a fost inclusă în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru - FNT 2018.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul este la cea de-a 4-a colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru al Țărilor Balcanice, eveniment organizat de Teatrul de Stat Bursa, din Republica Turcia. Localitatea este cunoscută a patra ca importanță din Turcia. Bursa este situat în nord-vestul Anatoliei, în regiunea Marmara și este orașul unde a luat naștere teatrul de umbre tradițional turc Karagoz și Hacivat.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul caută să diversifice oferta culturală românească prin recomandarea, în fiecare an, a unor companii de teatru din România, cu spectacole inedite și bine structurate care atrag ca un magnet și prezintă un larg interes.

Coproducția românească, selectată anul acesta de către comisia de evaluare a festivalului, se bucură de recenzii excelente în presa de specialitate din România, criticii de teatru lăudând ingeniozitatea îmbinării scenariului cu actul regizoral, ”aproape coreografic”, precum și complexitatea decorului.

„Dacă Marivaux ar fi trăit în secolul XXI și nu în secolul al XVIII-lea, sigur ar fi făcut un film cu un experiment care ia naștere în laboratorul unei mari universități. Și „cercetătorii britanici” ne-ar mai fi luminat o dată cum devin raporturile între femei și bărbați. Pe pariu că totul s-ar fi terminat cu o conferință despre gender studies? Așa, în universul lui Marivaux, în locul cercetătorilor, găsim un prinț care izolează, încă de la naștere, patru copii. Până la vârsta tinereții și, implicit, a tumultului erotic, nu-i lasă să interacționeze cu nimeni, în afară de dădaca lor. Cărui gen, feminin sau masculin, îi sunt caracteristice nestatornicia și infidelitatea? Aceasta este premisa de la care pleacă cel mai mare autor francez de comedii al secolului său.” – notează Cristina Rusiecki, consultant artistic Teatrul „Nottara”.

International Balkan Countries Theatre Festival din Bursa, la care participă importante teatre din regiunea Balcanilor, se desfășoară, anual, sub egida Ministerului Culturii și Turismului din Republica Turcia și a Direcției Teatrelor de Stat de la Ankara.

În 2019, festivalul internațional reunește companii de teatru din Albania, Bulgaria, Grecia, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Turcia.