TEL AVIV. „Ultima țigară a lui Fondane”, cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România

Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România va fi marcată de ICR Tel Aviv prin punerea în scenă și difuzarea în premieră a piesei „Ultima ţigară a lui Fondane”, care descrie ultimele ore din viața poetului român de origine evreiască Benjamin Fondane (Fundoianu), pe numele său real Benjamin Wechsler. Evenimentul este organizat de ICR Tel Aviv, sub egida Ambasadei României în Israel, în colaborare cu A.M.I.R. – Organizația Israelienilor Originari din România și Teatrul Karov din Tel Aviv, și va fi transmis, prin live streaming, în seara zilei de 8 octombrie 2020, de la ora 18:00, pe pagina de Facebook și pe canalul oficial de YouTube ale ICR Tel Aviv.

Autorul piesei, Cătălin Mihuleac, a dramatizat povestirea cu același titlu la solicitarea ICR Tel Aviv, special pentru a fi prezentată cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România. Discuțiile imaginare ale lui Fondane cu stafia unchiului său, dr. A. Steuerman, decedat cu decenii în urmă, sunt învăluite metaforic în norii ultimei țigări fumate de Fondane, înainte de execuția sa de la Auschwitz. Premiera piesei „Ultima țigară a lui Fondane” (autor: Cătălin Mihuleac, traducere în limba ebraică: Sylvia Herșcovici), spectacol în limba ebraică cu subtitrare în limba română, în interpretarea actorilor Teatrului Karov din Tel Aviv - regia: Dorit Nitai-Neeman, distribuția: Yoav Sadowsky și Martin Blumenfeld - va fi precedată de un cuvânt introductiv al directorului ICR Tel Aviv, Martin Salamon, urmat de mesajele E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel, Micha Harish, președintele A.M.I.R. și Robert Singer, președintele Comitetului Director al Centrului de educație evreiască ORT. La final, este programată o sesiune de întrebări și răspunsuri (prin transmisiune online), la care vor participa Dorit Nitai-Neeman, regizor și director al Teatrului Karov, Cătălin Mihuleac, autorul piesei, și actorii Martin Blumenfeld și Yoav Sadowsky.

Cătălin Mihuleac este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați prozatori români. Volumele sale „America de peste pogrom” (2014, apărut și în traducere în limbile germană și franceză), „Ultima ţigară a lui Fondane” (2016) şi „Deborah” (2019) fac parte dintr-un proiect mai amplu al autorului, ce are drept scop restituirea literară a multiplelor faţete ale istoriei evreilor din România.

Proiectul cultural din 8 octombrie 2020 reprezintă continuarea colaborării ICR Tel Aviv cu Teatrul Karov, în cadrul unui șir de evenimente dedicate memoriei marelui actor originar din România, Nicu Nitai. Proiectul a inclus și seria „Poezia bate pandemia” – campanie online de poezie românească recitată în limba ebraică, în lectura a peste 30 de actori de la Teatrul Karov din Tel Aviv.

Comemorată anual, Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România aduce în conștiința publică evenimentele din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, care au schimbat în mod tragic viețile membrilor comunităților evreiești și rome din România acelei perioade. Prin Hotărârea de Guvern nr. 672/2004, ziua de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), a fost aprobată pentru comemorarea oficială, în plan național, a Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România.