Jean Portante, laureatul Premiului internațional pentru literatură francofonă „Benjamin Fondane“ în 2012

Jean Portante, scriitor de origine italiană și de expresie franceză, este laureatul Premiului internațional pentru literatură francofonă Benjamin Fondane în 2012. Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO, va înmâna premiul vineri, 23 martie 2012, ora 19.00, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul Béhague, ambasada României în Franța (123 rue Saint-Dominique, Paris 75007).
Sub patronajul Organizației Internaționale a Francofoniei, Premiul Benjamin Fondane a fost înființat în anul 2006 de Institutul Cultural Român de la Paris (ICR). Premiul onorează memoria lui Benjamin Fondane, scriitor de origine română, dispărut la Auschwitz în 1944. El este acordat în fiecare an unui scriitor de expresie, dar nu și de naționalitate franceză. Anul acesta nominalizații au fost: Bluma Finkenthal (Israel), Sébastien Reichmann (Franța - România), Nicole Brossard (Quebec), Abdul Kader el-Janaby (Irak), Luiz Mizon (Chile), Tahar Bekri (Tunisia) și Jean Portante (Luxembourg).
Jean Portante s-a născut în Marele Ducat de Luxembourg, având ambii părinți italieni. Aceasta dublă apartenență îi marchează întreaga operă, compusă din mai mult de 30 de volume publicate. Franceza este pentru acest scriitor o limbă învățată, « dresată », iar opera lui este presarată de cuvinte și influente ale celorlalte limbi care i-au influențat evoluția (italiana, engleza, germana). Premiul Benjamin Fondane onorează întreaga operă a lui Jean Portante și se acordă pentru calitatea scriiturii acestuia și pentru contribuția sa la francofonie.
Premiul va fi înmânat de Nicolae Manolescu, Ambasadorul României la UNESCO, vineri 23 martie 2012, într-o ceremonie organizată în onoarea Zilei internaționale a francofoniei. Ceremonia va avea loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague (Ambasada României la Paris) și va fi urmată de un recital de muzică clasica susținut de Raquele Magalhaes (flaut) și Bogdan Bitica (pian).

Biografie Jean Portante: aici.

Laureați ai premiului Benjamin Fondane 2006-2011: 2006 Petr Kral ;
2007 Abdelwahab Meddeb ;
2008 Nimrod ;
2009 Linda Lê ;
2010 Jean Mettelus ;
2011 Abdellatif Laâbi.

Juriul Premiului Benjamin Fondane 2012:
Michel Carassou, editor, președintele Asociației Benjamin Fondane din Paris ;
Magda Carneci, scriitor, președinta PEN Club Romania ;
Jacques Darras, scriitor, președinte Marche de la poesie ;
Jean-Pierre Simeon, scriitor, președinte Printemps des Poetes ;
André Velter, poet, director al colecţiei de poezie a Editurii Gallimard.