Coproducții românești la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Budapesta

Institutul Cultural Român de la Budapesta participă, în calitate de partener, la cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar din capitala Ungariei (BIDF), care va avea loc între 21 și 29 ianuarie 2023 la Cinematograful Cinema City din centrul Mammut II. În cadrul secțiunii Concurs au fost selectate două coproducții românești: Apropierea / Too Close, regia Püsök Botond, coproducție România-Ungaria, și Alis, regia Clare Weiskopf şi Nicolás van Hemelryck, coproducție Columbia-Chile-România. Proiecțiile din cadrul festivalului vor fi urmate de sesiuni Q&A, la care participă regizorii și protagoniștii filmelor.

Apropierea / Too Close, regia Püsök Botond a câștigat, în anul 2022, Marele premiu al Festivalului de Film Documentar de la Sibiu și premiul Cel mai bun documentar international la Festivalul de Film de la Sarajevo. Evenimentele se petrec într-un sat lângă Cluj, unde Andrea încearcă să le ofere o viață sigură celor doi copii ai săi, după ce partenerul ei abuziv este condamnat la închisoare. Cu toate acestea, eforturile ei sunt puse la încercare constant de mica și conservatoarea comunitate transilvăneană în care trăiește. Cei mai mulți dintre localnici îi susțin pe fostul ei partener și pe familia sa și nu cred că bărbatul a comis fapta pentru care este închis, acuzându-le pe Andrea și pe fiica ei că au lansat acuzații false. Când vestea eliberării mai devreme a bărbatului ajunge la ea, Andrea decide să lupte împotriva mentalității comunității în care trăiește, dar și împotriva sistemului de justiție, pentru a-și proteja copiii și pentru a se vindeca de traumele trecutului.

Producător: Luna Film (România) și Spot Productions (Ungaria)

Trailer:  BIDF2023 - Túl közel / Too Close - YouTube

Pagina de Facebook a proiecțiilor filmului: https://bidf.hu/movies/show/537 

Bilete: https://bidf.hu/movies/show/537


Alis, regia Clare Weiskopf şi Nicolás van Hemelryck, este o coproducție Columbia-Chile-România care a fost premiată cu Ursul de Cristal la Berlinala din 2022, în secţiunea competiţională Generation, a primit Premiul Juriului de Tineret la Festivalul de la Sheffield și Premiul Cel mai bun documentar de lungmetraj iberoamerican la Guadalajara. Filmul explorează viața celor care se nasc într-un mediu care nu le oferă prea multe oportunităţi. Două adolescente care au trăit pe străzile din Bogota închid ochii și o visează pe Alis, o colegă de clasă fictivă, inventând experiențele, visele și suferințele acesteia. Narațiunea lor plină de suflet dezvăluie o putere uimitoare de a rupe ciclul violenței și de a îmbrățișa un viitor mai luminos.

Producător: Radu Stancu

Trailer: BIDF2023 - Alis és én / Alis - YouTube

Pagina de Facebook a proiecțiilor filmului: https://fb.me/e/2wniNlLFq

Bilete: https://bidf.hu/movies/show/333


Festivalul Internațional de Film Documentar din Budapesta – BIDF este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri anuale de gen din Europa, care rulează o selecție spectaculoasă de filme documentare, cu participarea autorilor. Selecția și premierea filmelor sunt realizate de către un juriu internațional, compus din personalități marcante ale cinematografiei mondiale.

Programul detaliat al festivalului poate fi accesat la https://bidf.hu/