Expoziția „Spotlight Heritage Timișoara”, deschisă la Varșovia în aer liber

Expozitia Spotlight Heritage Timisoara, deschisa la Varsovia in aer liber Expozitia Spotlight Heritage Timisoara, deschisa la Varsovia in aer liber Expozitia Spotlight Heritage Timisoara, deschisa la Varsovia in aer liber Expozitia Spotlight Heritage Timisoara, deschisa la Varsovia in aer liber Expozitia Spotlight Heritage Timisoara, deschisa la Varsovia in aer liber Expozitia Spotlight Heritage Timisoara, deschisa la Varsovia in aer liber Expozitia Spotlight Heritage Timisoara, deschisa la Varsovia in aer liber Expozitia Spotlight Heritage Timisoara, deschisa la Varsovia in aer liber Expozitia Spotlight Heritage Timisoara, deschisa la Varsovia in aer liber

Expoziția „Spotlight Heritage Timișoara”, organizată de ICR Varșovia în colaborare cu Ambasada României în Republica Polonă, Universitatea Politehnică Timișoara și Muzeul Național al Banatului își așteaptă vizitatorii până la data de 16 aprilie pe simezele exterioare de la Ambasada României de la Varșovia, care găzduiește și Institutul Cultural Român de la Varșovia (ul. F. Chopina 10).


Articol ințial

ICR Varșovia, Ambasada României în Republica Polonă, Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului organizează expoziția „Spotlight Heritage Timișoara”, prezentată în avanpremieră în data de 25 noiembrie, cu ocazia recepției de Ziua Națională a României, oferită de Ambasada României în Republica Polonă. 

Expoziția va putea fi vizitată pe simezele exterioare de la Ambasada României de la Varșovia, care găzduiește și Institutul Cultural Român de la Varșovia (ul. F. Chopina 10), în perioada 29 noiembrie 2022 – 28 februarie 2023.

Universitatea Politehnica Timișoara a inițiat în 2016 și a realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului proiectul Patrimoniul sub reflectoare Timișoara-Spotlight Heritage Timișoara, inclus în Programul Cultural oficial Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale. Povești ale patrimoniului cultural și istoric împletite cu cele personale ale locuitorilor de ieri și de azi prin suprapunerea digitală a patrimoniului imaterial ce se regăsește în romane, amintiri și istoria orală. An de an, itinerarii digitale și fizice prin cartierele istorice ale Timișoarei -Iosefin în 2019, Elisabetin în 2020, Fabric în 2021, Cetate în 2022 și, în 2023, toate cartierele din anii precedenți și Giroc -, dezvăluie poveștile orașului prin mai multe straturi: o expoziție muzeală, expoziții stradale, un site web, o aplicație mobilă, o aplicație de realitate augmentată, demonstrații de realitate virtuală, concurs studențesc, festivaluri internaționale, spectacole de teatru și dans stradal, evenimente și instalații digitale, tururi ghidate și virtuale. Proiectul se va încheia cu un catalog final.

Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș. În Polonia, proiectul este prezentat la inițiativa Institutului Cultural Român de la Varșovia.