Filme româneşti la Festivalul ŻUBROFFKA 2018

În perioada 5-9 decembrie 2018 are loc, la Białystok, cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka”, unde vor participa şi trei filme din România.

În competiţia internațională pentru cea mai bună producţie de scurtmetraj, Secţiunea „Okno na Wschód” (Fereastră către Răsărit/Eastward Window), au fost selectate două filme româneşti: Cadoul de Crăciun, regia Bogdan Mureșanu, și Morski Briz, regia Cecilia Ștefănescu.

În acest an, o secțiune aparte a Festivalului este dedicată țărilor care își sărbătoresc Centenarul, printre ele România. Programul special va reuni filme care gravitează în jurul noțiunilor de patriotism, independență, libertate. 

Filmul românesc inclus în program este Stremț 89, realizat de Anda Pușcaș și Dragoș Dulea. Cei doi regizori vor participa la două sesiuni de proiecție cu public, în datele de 6 și 7 decembrie, la Białystok și Łomża, urmate de dezbateri pe tema secțiunii, intitulate „Chipurile patriotismului”.

Programul filmelor româneşti este următorul:


Cadoul de Crăciun/The Christmas Gift, reg. Bogdan Mureşanu, România 2018, 23’

6 decembrie 2018, ora 17.00 - Kino Forum, ul. Legionowa 5

8 decembrie 2018, ora 14.00 - Camera Cafe, ul. Lipowa 14 lok. 11

intrarea liberă

vârsta: 16+


Morski Briz, reg. Cecilia Ștefănescu, România 2018, 28’

7 decembrie 2018, ora 18.15 - Camera Cafe, ul. Lipowa 14 lok. 11

8 decembrie 2018, ora 20.00 - Kino Forum, ul. Legionowa 5

intrarea liberă


Stremţ 89, reg. Anda Puşcaş & Dragoş Dulea, România 2012, 11’

6 decembrie 2018, ora 18.00 - Łomża / II Liceum Ogólnokształcące, Plac Kościuszki 3

7 decembrie 2018, ora 13.00 - Wydział Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku, ul. Świerkowa 20, C.01 – Duża Aula

intrarea liberă

vârsta: 16+


Cadoul de Crăciun, câștigătorul Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj la TIFF 2018, îi are în rolurile principale pe Ioana Flora și Adrian Văncică.

Scrisoarea unui băiat pentru Moș Crăciun îi transformă tatălui o seară într-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, câteva zile după represiunea sângeroasă de la Timișoara, tatăl află, spre oroarea lui, că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moș Crăciun în care îi spunea ce-și dorește. Băiatul înțelesese că tatăl își dorește moartea lui Ceaușescu. Filmul lui Bogdan Mureșanu a câștigat recent o mențiune specială la categoria Marele premiu pentru scurtmetraje, la Festival du Cinéma Méditerranéen de Montpellier.


Morski Briz, al doilea scurtmetraj scris şi regizat de Cecilia Ştefănescu, prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției de scurtmetraja Sarajevo Film Festival 2018, spune o poveste de dragoste improbabilă (fiindcă sfidează convenţiile), dintre o sexagenară aflată în vacanţă pe litoralul bulgăresc şi un tânăr bărbat cunoscut întâmplător.


Filmul Stremț 89 spune povestea Revoluţiei române într-un mic sat de munte din Jud. Alba. În 1989, în România, pe străzile marilor oraşe se desfăşura revoluţia anticomunistă, în timp ce oamenii din toată ţara aşteptau cu o exaltare reţinută să se schimbe ceva. În micul sat de vânători Stremt, ştirile ajungeau greu. Atât de greu, încât abia după ce au văzut la televizor fuga lui Ceauşescu, oamenii au decis să înceapă propria revoluţie. 22 de ani mai târziu, documentarul urmăreşte povestea acestor oameni: ce au făcut, ce cred că ar fi trebuit să facă şi cum le-ar fi fost mai bine dacă ar fi făcut lucrurile diferit.