Expoziția „Marked Territories” a artistei Ile Ștefi la Bruxelles

Institutul Cultural Român Bruxelles anunță expozițiaMarked Territories a artistei Ile Ștefi (Ileana Ștefănescu) care va avea loc în perioada 6-30 noiembrie 2018, la ArtAtrium, Covent Garden Building din Bruxelles. Vernisajul va avea loc marți, 6 noiembrie, în prezența artistei și a curatoarei Simona Tărtăcuță.

Loc? Amprente? Pământ primordial? reprezintă o parte din întrebările chestionate de artista Ile Ștefi în această expoziție dedicată memoriei și evoluției.

Eu caut permanent urmele lăsate de noi toți în univers și uneori le descopăr în interiorul fiecăruia : fărâme de memorie, amintiri care construiesc identități și teritorii. Și atunci simt nevoia să le restitui și celorlalți, să spun povestea fără sfârșit a existenței inefabile, așa cum o văd eu prin jocul plastic cu materii inedite, pe care le explorez și le modelez cu energia și bucuria copilăriei curioase, descrie Ile Ștefi demersul său artistic.

Interogația propusă de Ile Stefi ne conduce pe drumul sinuos, adesea obscur, al memoriei și evoluției. Aflată în căutarea propriei terra incognita, artista inițiază un demers al cartografierii, delimitând teritorii, și invită privitorul la contemplarea genezei : apele primordiale dau naștere cerului și pământului, efortul creației se matematizează în forme exacte, repetate metaforic.

Preocupată de amprenta lăsată de ființa umană antrenată în mișcarea universală perpetuă, artista investighează mecanismul mobilității colective din diverse perspective: de la distanța cosmică și până la tentația microscopului, urmele lăsate de noi în trecerea prin spațiu și timp sunt privite ca transformare a haosului in ordine. Frontierele apar și dispar, surprinse în jocul luminii cu întunericul, teritoriul se metamorfozează într-o ființă care își arată cicatricile cu bucurie explozivă, într-un dialog poetic cu omul, la rândul sau transfigurat de fenomenul trecerii. Privitorul devine explorator, cuceritor sau trecător prin locuri necunoscute, reamintindu-și propriul drum către prezent", descrie curatoarea expoziției, Simona Tărtăcuță.

Ile Stefi (Ileana Ștefănescu) s-a născut la București în 1969 și a fost atrasă de artele vizuale încă din adolescență. După absolvirea Universității Politehnică București, Ile și-a dedicat timp și energie acestei pasiuni, artelor vizuale, și s-a înscris la Universitatea Națională de Arte din București. A absolvit în anul 2008, la clasa de pictură a profesorului Florin Ciubotaru. Din 2004, lucrările sale au fost apreciate constant, atât în cadrul unor expoziții personale, cât și în proiecte de grup, în România și în străinătate. Printre cele mai recente expoziții se numără: Kolner Liste Contemporary Art Fair (Koln, 2017), „Lieu/ Empreint” (Le Point K Gallery, Frejus, France, 2017), Art Safari Exhibition (București, 2016), 6th Beijing International Art Biennale (China, 2015).

Organizarea acestei expoziții a fost posibilă grație sprijinului companiei Atlassib.



Data : Marți, 6 noiembrie, 18:00

Loc: ArtAtrium, Covent Garden building, 16, place Rogier, 1210 - Bruxelles

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles::bruxelles@icr.ro Site internet: www.icr.ro/bruxelles_ Facebook: ICR Bruxelles Twitter: @ICRBruxelles