„Melancolia‟, lansată la Stockholm, în prezența scriitorului Mircea Cărtărescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa la Stockholm, pe 15 și 16 februarie 2023, la două evenimente de lansare a volumului „Melancolia‟,publicat de prestigioasa editură Albert Bonniers Förlag, în traducerea semnată de Inger Johansson.

Miercuri, 15 februarie 2023, de la ora 17.00, Mircea Cărtărescu va fi prezent la librăria Söderbokhandeln Hansson & Bruce, situată în zona centrala a capitalei suedeze (Götgatan 37). Autorul și scriitoarea suedeză Martina Lowden vor lectura din „Melancolia‟, în limba română și, respectiv, în limba suedeză. Evenimentul va fi moderat de editoarea Lina Rydén Reynols de la Editura Albert Bonnier, care va purta și o discuție cu scriitorul român. La finalul evenimentului, scriitorul român va acorda autografe cititorilor săi.

Librăria Söderbokhandeln Hansson & Bruce, deschisă în anul 1927, are tradiție în organizarea unor evenimente literare de cel mai înalt nivel. Scriitoarea Annie Ernaux, câștigătoarea Premiului Nobel pentru literatură în anul 2022, a acordat, recent, autografe în acest spațiu.

ICR Stockholm va organiza un al doilea eveniment de lansare a volumului „Melancolia‟, joi, 16 februarie 2023, de la ora 18.00, la sediul institutului (Skeppsbron 20). Evenimentul va fi marcat printr-o dezbatere la care participă autorul, alături de jurnalista și scriitoarea suedeză Cecilia Hansson.

Autorul, care are zece volume publicate în suedeză, va împărtăși publicului experiența de scriere a cărții „Melancolia‟ și va răspunde la întrebări din partea publicului. La eveniment, va participa și traducătoarea Inger Johansson care i-a tradus scriitorului, în limba suedeză, nouă dintre cele mai importante cărți. La finalul evenimentului, scriitorul va acorda autografe.

Mircea Cărtărescu a devenit cunoscut publicului suedez în 2002, odată cu „Nostalgia‟ (Albert Bonniers Förlag), descrisă în presa locală ca "proză europeană de mare calibru în spiritul modernismului târziu‟ (Svenska Dagbladet). „Nostalgia‟ a fost reeditată anul acesta în Suedia.

După 30 de ani de la apariţia acestei cărți în România și după 21 de ani de la prima ediție din Suedia, scriitorul a revenit cu alte povestiri, reunite sub titlul „Melancolia“.

Mircea Cărtărescu are următoarele cărți traduse de IngerJohansson și publicate în Suedia la Albert Bonniers Förlag: Melancolia (2023), Solenoid (2019), Levanten (2015), Travesti (2013), Dagbok 1994-2003 (2011),Orbitor. Höger vinge (2008), Orbitor. Kroppen (2006),Orbitor. Vänster vinge (2004), Nostalgia (2002, 2023). În 2008, i-a apărut antologia de poezie, En lycklig dag i mitt liv/ O zi fericită din viaţa mea,  tradusă de Dan Shafran & Lars-Inge Nilsson.

„Melancolia‟, publicată la începutul acestui an în Suedia, are deja cronici elogioase în cele mai prestigioase publicații din Suedia. Cartea se află pe primul loc în topul celor mai bune cărți de literatură ale momentului în Suedia, conform cotidianului „Svenska Dagbladet‟.

Fragmente din cronici:

„Poate că lumea este fără de sfârșit, însă nouă ni se revelă propria conștientizare a acestui lucru. Cărtărescu înfățișează, în modul său neimitabil, tocmai această condiție umană de bază‟. (Ingrid Elam, Dagens Nyheter)

„Nostalgia și melancolia sunt stări de înstrăinare față de spațiu și timp. Atât în sensul propriu, cât și mai filosofic: nostalgia, conceptul folosit de Albert Camus, este un dor după întregire și contextualizare, iar melancolia este experiența scindării și a înstrăinării la care suntem condamnați. (Malte Persson,Expressen)

„...adeseori, povestirile se încheie într-un crescendo splendid în care totul se dizolvă și fuzionează; autorul dorește să arate cum toate se leagă, totul există ca parte din tot, ca un fel de artificii îndumnezeite proiectate în spațiu. (Lidija Praizovic, Aftonbladet)

„Mircea Cărtărescu este autorul român de renume internațional cu opere precum Orbitor și Solenoid. Stilul său maximalist poate trece, fără cusur, de la amintiri din copilărie în România totalitară la halucinații unde spaima și îndurarea se îmbină. Tot ceea ce un om poate fi este redat într-o proză orbitoare. (...) (Eva Ström,Vi))

„...să înduri închisoarea creată de a fi prizonierul etern al propriei minți șovăitoare.

Această poveste suprarealistă pentru adulți este încă un mit al creației care a izvorât din inspirația literară imanentă, evident nemărginită, a lui Cărtărescu. Imaginile create de limbajul baroc sunt recognoscibile din operele trecute. Insectele uriașe, geamănul invizibil, jocul său cu proporții și metamorfozele trupului. Însă, în mod excepțional, Cărtărescu reușește încă o dată să mă facă să trăiesc toate acestea, de parcă ar fi prima dată când sunt în această călătorie existențială psihedelică". (Annina Rabe,Kulturnytt, Sveriges Radio)

Mircea Cărtărescu (n. 1 iunie 1956 în București) este poet, prozator, critic literar, jurnalist și profesor doctor la Universitatea din București. Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori români de azi, având de asemenea o carieră literară internațională remarcabilă. În ultimul deceniu a fost unul dintre numele frecvent menționate ca solide candidaturi la Premiul Nobel pentru literatură. Uniunea Scriitorilor din România l-a propus oficial, de două ori, la acest premiu. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al PEN România. A publicat peste 30 de volume, traduse în mai mult de 25 de limbi. Este profesor doctor la Universitatea din București.

Este laureat al mai multor premii internaționale prestigioase ca Premiul Thomas Mann, Premiul de Stat al Austriei, Premiul Formentor, Premiul internațional de literatură al orașului Berlin, Premiul orașului Leipzig pentru înțelegere europeană, Premiul FIL pentru Literaturi Romanice la Guadalajara în 2022.