Gheorghe Zamfir la Cahul și Ismail cu ocazia Zilei Limbii Române

Gheorghe Zamfir la Cahul si Ismail cu ocazia Zilei Limbii Romane

Două concerte susținute de maestrul Gheorghe Zamfir la Cahul (Republica Moldova) și Ismail (Ucraina) și un Forum Cultural al Profesorilor de Limba Română din Regiunea Odesa continuă, la sfârșitul lunii august, seria evenimentelor dedicate Zilei Limbii Române în comunităţile româneşti din vecinătatea României.
Pe 29 august 2015, maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de taraful său, va concerta în Piața Horelor din Cahul, iar pe 30 august va urca pe scena Palatului de Cultură „Taras Șevcenko“ din Ismail. Ambele evenimente vor începe de la ora 19.00. În deschiderea celor două concerte va cânta Stela Botez, cunoscută interpretă de muzică populară din regiune.
Autor a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, maestrul Gheorghe Zamfir este apropiat sufleteşte de spațiul etno-folcloric basarabean. Cu o viaţă dăruită muzicii universale, naiului, folclorului românesc, Gheorghe Zamfir a vândut peste 120 milioane de discuri în toată lumea şi are peste 160 de albume înregistrate şi nenumărate distincţii şi onoruri la nivel mondial.

Intrarea la concerte este liberă.

În aceeași perioadă, la Ismail va avea loc Forumul Cultural al Profesorilor de Limba Română din Regiunea Odesa, care va reuni peste 50 de profesori care predau în limba română în Sudul Basarabiei (Ucraina). Programul cuprinde conferinţe/dezbateri privind situaţia învăţământului în limba română din Ucraina, didactica predării, instrumente de pedagogie, precum şi necesitatea unificării celor două programe de învăţământ existente – pentru instituţiile cu predare în română şi pentru cele cu predare în limba „moldovenească“ din Ucraina – prin trecerea la programa pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română. La Forum vor participa personalităţi marcante ale vieții culturale și universitare din România şi Republica Moldova, scriitori, lideri de asociații românești din Ucraina, Republica Moldova și România.
Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul, Primăria oraşului Cahul și Asociaţia Național-Culturală „BASARABIA“ a Românilor din Regiunea Odesa.

În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific. Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.