Evenimentele ,,Seară românească la Cottbus“ și „Pianul cu Poeme“, prezentate în Germania cu susținerea ICR

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin susține în data de 19.07.2023, de la orele 18:00 evenimentul ,,Seară românească la Cottbus“ în cadrul căruia va avea loc prezentarea de carte a autoarei Carmen-Francesca Banciu și un recital de pian și poezie și în data de 20.07.2023, evenimentul ,,Pianul cu poeme“,  care se desfășoară la Berlin,  de la ora 18:30. Evenimentul are loc în parteneriat cu Filarmonica ,,Paul Constantinescu" din Ploiești, România, reprezentată la Cottbus și Berlin de solista Ioana-Maria Lupașcu (pian).


Evenimentul ,,Seară românească la Cottbus“ are loc în Sala de concerte a BTU Cottbus (Lipezker Straße 47, 03048 Cottbus) și se desfășoară în cadrul cursurilor de limbă și cultură română, Programul de Studiu Româno-German de Asistență Socială de la Universitatea BTU Cottbus-Senftenberg, coordonate de dr. Cătălina Ene Onea, și este susținut de către Institutul de Pedagogie Muzicală al Facultății de Asistență Socială, Sănătate și Muzică din cadrul BTU Cottbus-Senftenberg.


Cu participarea pianistei Ioana-Maria Lupașcu (solist concertist al Filarmonicii din Ploiești) și a actriței Daniela Nane (director artistic al Teatrului Muzical "Ambasadorii" din București, actriță de film și de teatru | Teatrul "Bulandra" din București), proiectul inedit „Pianul cu Poeme“ a fost deja prezentat și pus în scenă de zeci de ori în țară și în străinătate, pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român. Într-un dialog muzical-poetic, virtuozitatea Ioanei-Maria Lupașcu la pian se îmbină cu vocea încântătoare a Danielei Nane, programul serii cuprinzând o gamă variată de poeme recitate în limba română, acompaniate muzical.

Program: 

Ciprian Porumbescu (Arr. Dobrinescu): Balada

Paolo Campanini: Nocturna no. 1 &
Mihai Eminescu: Floare albastră

George Coșbuc: Ispita

Grigoraș Dinicu: Hora Staccato

Johann Sebastian Bach (Arr. Alexander Siloti): Prelude in B-Moll &
Jacques Prevert: Cafeaua de dimineață

Antonio Vivaldi (Arr. Piano Luca Moscardi): Largo aus Mandolinenkonzert, RV 93 &
Mihai Eminescu: Dacă iubești fără să speri

Astor Piazzolla: Libertango &
Magda Isanos: Pentru tine

Deniz Inan: Maybe You &
Victor Eftimiu: Balada Mărgăritarului

Deniz Inan: Photographs &
Magda Isanos: Vis vegetal

Nichita Stănescu: Poem

Paolo Campanini: Preludio no. 6

Felicia Marinca: Eroare

Guy Bacos: Fantezia pe tema Lie Ciocârlie

Raffaele Montanaro: Nocturnă

Giulia Caccini: Ave Maria &
Ioanid Costache: Ștergarul

Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești (înființată în 1952) este una dintre cele mai importante instituții culturale din România, recunoscută în ianuarie 2019 ca instituție culturală de interes național. Din Filarmonică fac parte orchestra simfonică, orchestra populară "Flacăra Prahovei", Ploiești Jazz Trio, Ploiești Big Band Jazz Society, cvartetul de coarde "Chronos" și corul mixt. Din 2020, Filarmonica are și o sală de concerte online, numită Virtual Concert Hall. Aici, toate concertele orchestrei, precum și evenimentele invitate, sunt transmise și apoi afișate în reluare.