Conferință despre personaje de teatru și cinematografie în arhiva patrimoniului evreiesc român din Rosh Pena, la sediul ICR Tel Aviv

În continuarea seriei de conferințe menite să prezinte și să promoveze, în rândul publicului larg, unica arhivă din Israel care se ocupă în totalitate cu colectarea și administrarea materialelor legate de evreimea românească, ICR Tel Aviv va organiza și găzdui, în data de 8 iunie 2023, de la ora 18:00, conferința „Se ridică cortina și se aprind luminile scenei: Personaje de teatru și cinematografie în arhiva patrimoniului evreiesc român din Rosh Pina”. Manifestarea, desfășurată în limba ebraică, la sediul Institutului, are loc în colaborare cu AMIR (Organizația Evreilor Originari din România) și Arhiva Patrimoniului Evreiesc Român în Israel.

Seria de evenimente a fost inaugurată în data de 13 aprilie, cu conferința „Arhiva patrimoniului evreiesc din România: din pod și până pe paginile istoriei”.

Programul evenimentului din data de 8 iunie va include prezentări susținute de Elinor Kroitoru, consultantă în domeniul arhivelor și al conservării patrimoniului evreiesc, alături de Yehoshafat Pop, arhivar si istoric. Cei doi îi vor avea ca invitați pe trei donatori de materiale istorice pentru arhivă și care sunt, totodată, copiii unor personaje cunoscute ale lumii de teatru și de cinematografie. Participanții vor discuta despre arhiva personală a părinților lor și motivele pentru care au decis să doneze aceste materiale personale Arhivei Patrimoniului Evreiesc Român de la Rosh Pina.

Scopul general al acestei serii de conferințe este de a face cunoscute atât semnificația, cât și importanța existenței unei arhive a evreilor români în Israel, subliniind oportunitatea fiecăruia de a putea contribui la acest proiect de mare valoare, întrucât amintirile fiecărui evreu de origine română din Israel pot deveni o poveste a întregii comunități.