Spectacolul „(In)Corect” în regia Letei Popescu la Teatri di Vita din Bologna

În ianuarie, teatrul Reactor de creație și experiment prezintă spectacolul „(In)Corect”, scris și regizat de Leta Popescu, în cadrul stagiunii „Fuori, casa” a Teatri di Vita din Bologna, cu sprijinul Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Stagiunea „Fuori, casa” a început în octombrie 2021 și se desfășoară până în aprilie 2022, ca invitație lansată de Teatri di Vita publicului bolognez de a descoperi un „acasă departe de casă”, de a regăsi confortul în a fi din nou împreună, după o lungă perioadă de distanțare și izolare, de a redescoperi aventura, individuală și colectivă, a experiențelor culturale.

Spectacolul „(In)Corect” jonglează cu planul fanteziilor și al dorințelor a două generații diferite. Reluarea amintirilor comune pare să fie drumul spre a fi împreună. Și dacă nu ne aducem aminte același lucru? Sinopsis: „Când membrii unei familii au vieți complet diferite, granița dintre ce e corect și ce e incorect este foarte fină. Seamănă cu locul în care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. E un loc incert, tulbure, așa cum devin în miezul nopții mințile rudelor aflate într-o vacanță în Deltă.”

Program:

vineri, 14 ianuarie 2022, ora 21:00

sâmbătă, 15 ianuarie 2022, ora 20:00

duminică, 16 ianuarie 2022, ora 17:00

Text și regie: Leta Popescu; scenografia: Lucia Mărneanu; mișcarea scenică: Farid Fairuz; atmosferă sonoră: Oana Hodade; colaj video: Doru Vatavului; asistență de regie și pregătire muzicală: Dominik M. Iabloncic. cu: Oana Mardare, Cătălin Filip, Alina Mișoc, Emőke Pál, Paul Sebastian Popa, Lucian Teodor Rus, Doru Taloș, Sânziana Tarța.

Leta Popescu (n. 1989, Galați – RO) activează pe scenele din România începând cu anul 2013; montează în teatrele naționale din Timișoara, Cluj, Craiova, Târgu Mureș, în Teatrul Figura Gheorgheni și Gong – Sibiu; Lucrează concomitent la Reactor – Cluj, Fabrica de Pensule, Zug.zone, Teatru3G – Târgu Mureș, Replika – București. E interesată de dramaturgia autorilor contemporani de limbă română și maghiară, dar dramatizează și singură proză/poezie din același univers. Autorii dramatici cu care a colaborat sunt: Elise Wilk, Peca Ștefan, Alexa Băcanu, Mihaela Michailov, Nicoleta Esinencu, Ana Cucu Popescu, Alexandra Pâzgu, Gabriel Sandu, Maria Manolescu.Leta își creează propriile proiecte regizorale, cum ar fi „De la proză la spectacol”, sau proiectul „Colaj” din care face parte și spectacolul „(In)Corect”. Abordează teme ale prezentului, fără a face un tip de teatru militant/tezist, ci încercând să depisteze vibrațiile lumii trăite împreună cu echipa artistică. Spectacolele ei au fost selectate în festivaluri importante din țară, din care Festivalul Național de Teatru București, FEST-FDR Timișoara, Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul de Teatru Scurt Oradea, Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Festivalul Interferențe Cluj, Festivalul Temps d’Images Cluj.

Înființat în 2014, „Reactor de creație și experiment” este un spațiu cultural energic și viu, într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice alternative. Reactor și-a crescut treptat aspirațiile și proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artiști și a dramaturgiei contemporane, dar și pe dezvoltarea publicului, încurajarea cercetării artistice sau pe punerea în discuție a unor teme actuale. O platformă importantă a spațiului este „MiniReactor”, cu programe de spectacole, ateliere și alte activități pentru copii. Deschiderea către oameni și idei au transformat „Reactorul” într-un catalizator al energiilor creative clujene, un loc care nu îngrădește libertatea de expresie și care încurajează experimentul artistic.

Mai multe informații despre participarea la spectacol, pe pagina de Facebook a Teatri di Vita (https://www.facebook.com/teatridivita).