Prima ediție a Festivalului Anim'est la Chișinău

În perioada 3- 6 noiembrie 2011Chişinău va fi gazda primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, cel mai important de acest gen din România şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est. Înfiinţat în 2006, Anim'est este cel mai mare festival de film din Bucureşti, ca număr de spectatori şi invitaţi, număr de filme, cinematografe şi evenimente speciale. Adunând, pe parcursul primelor șase ediţii, peste 65.000 de spectatori şi proiectând peste 2.200 de filme de animaţie (lung şi scurtmetraj, videoclipuri muzicale şi clipuri publicitare), Anim'est este festivalul de film cu cea mai spectaculoasă creştere în rândul publicului bucureştean. Evenimentul este organizat de ESTENEST şi ALTfilm, iar ICR Chişinău este partener al evenimentului.
Între 3 şi 6 noiembrie 2011, la Cinema Odeon, Anim'est le pregăteşte cinefililor din Republica Moldova o ediţie specială, în cadrul căreia vor putea urmări peste 50 de titluri de scurt şi lungmetraj, producţii internaţionale, româneşti şi moldoveneşti proiectate pe parcursul celor patru zile de festival.
Crulic – Drumul spre Dincolo (r. Anca Damian, România-Polonia, 2011), filmul de deschidere al Anim'est 2011 la Bucureşti, ţine capul de afiş al primei seri de festival la Chişinău, joi, 3 noiembrie, de la ora 19:00. El va fi proiectat în prezenţa animatorilor Dan Panaitescu şi Dragoş Ştefan, precum şi a co-producătorului polonez al filmului, Arkadiusz Wojnarovski. Proiectat în premieră mondială în cadrul Competiţiei Oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, unde a obţinut o Menţiune Specială, lungmetrajul spune povestea lui Claudiu Crulic, cetăţeanul român decedat în ianuarie 2008, într-o închisoare din Polonia, la vârsta de 33 de ani, după trei luni de greva foamei, ignorat cu desăvârșire, atât de autoritățile poloneze, cât și de cele române. Transformat în personaj de film interpretat de cunoscutul actor român Vlad Ivanov (Polițist, adjectiv; 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile; Principii de viață), Crulic își spune acum povestea pe ecranele internaţionale. Lungmetrajul Ancăi Damian face parte din selecţia oficială a unor festivaluri internaţionale de film de prestigiu, precum cele de la: Varşovia, Pusan (Coreea de Sud), Reykjavik, Cottbus, Jihlava, CPX DOX sau Festivalul de Film BFI Londra.

Programele includ o mare diversitate de filme de animaţie: de la cele mai noi producţii internaţionale, premiate la festivaluri importante din întreaga lume, până la filme de arhivă din România şi Republica Moldova, filme premiate în edițiile recente ale festivalului. Competiţiile de Videoclip & Advertising de la Bucureşti vor face în egală măsură deliciul iubitorilor de film şi muzică.

Patru zile de proiecţii de filme de animaţie sunt o premieră în Chişinău, iar ele aduc nu doar proiecţii, ci şi un concept foarte dinamic şi modern. Şi, de asemenea, multe surprize!

Organizat de: ESTENEST, ALTfilm

Susţinut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (România), Arts and Culture Program of the Open Society Foundations, Institutul Cultural Român de la Chişinău, Alliance Française de Moldavie

Cu sprijinul: Primăria Municipiului Chişinău, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Moldova Film

Partener media principal: Pro TV Chișinău

Parteneri media: Adevărul Moldova, Timpul