Gala Propatria Festival 2019

Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019 Gala Propatria Festival 2019

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL PROPATRIA – TINERE TALENTE ROMÂNEȘTI

a IX-a ediţie

Roma, 21 septembrie - 26 octombrie 2019

#FestivalPropatria2019 // #GreenEdition // #MRPRomania

COMUNICAT DE PRESĂ

EXCELENṬA ROMÂNEASCĂ ÎN SCENĂLA ROMA

ÎN CADRUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL PROPATRIA-

TINERE TALENTE ROMÂNEȘTI,a IX-a ediție

GALA TINERELOR TALENTE - PREMIILE DE EXCELENṬĂ PROPATRIA

Director artistic: Mara DOBRESCU

Sâmbătă 26 octombrie 2019

Teatrul Marconi – Viale Guglielmo Marconi, 698/ERoma – orele 19.00

#PropatriaFestival2019

După un adevărat maraton cultural, a 9° ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL PROPATRIA-TINERE TALENTE ROMÂNEȘTI se apropie de final.

Duminică, 26 octombrie 2019 la ora 19, la Teatrul Marconi din Roma, va avea loc GALA TINERELOR TALENTE și decernarea PREMIILOR DE EXCELENȚĂ PROPATRIA care va fi, ca în fiecare an, punctul culminant al Festivalului organizat şi promovat de către Asociaţia culturală româno-italiană Propatria în colaborare cu Accademia di Romania la Roma, cu susținerea Ambasadei României în Italia.

Pentru acest eveniment vor sosi la Roma numeroși participanți și oaspeți din mai multe țări: România, Italia, Franța, Austria, Germania, Irlanda, SUA. Protagoniști vor fi tinerii şi adolescenții români talentați din diaspora, care s-au afirmat obținând rezultate remarcabile în muzică, arte vizuale, sport sau alte domenii. Publicul va avea totodată plăcerea să întâlnească și personalități de vârf din lumea culturală nu doar românească, ci și italiană. Spectacolul de gală promite momente de înalt nivel artistic.

Pe scena Teatrului Marconi vor urca la această ediție nume importante ale artei și culturii. Ne vom bucura de prezența celebrei pianiste Mara Dobrescu (Franța / România), director artistic al festivalului din anul 2017, care va susține un minirecital, precum și de participarea renumitului violonist Ilija Marinkovic (Serbia) și a cunoscutului actor italian Gigi Miseferi. Publicul va avea onoarea să o salute pe scena festivalului pe Luisa Valmarin, nume important în promovarea limbii române în Italia, profesor de limba română și literatura română la Universitatea Spienza, care de mai bine de cincizeci de ani a predat limba română pentru zeci de generații de studenți italieni. Cei prezenți vor fi încântați să îl revadă pe remarcabilul și îndrăgitul actor de teatru și film Marius Bizău și pe tânărul dar promițătorul pianist Ciprian Străteanu și să îl cunoască pe artistul Daniel Berquini,actor, acrobat și dresor, fondatorul parcului Zoo delle Startărâmul vedetelor de film cu animale. Dar, în aceeași măsură, vor cunoaște și alți tineri de excepție în domeniile lor: pe Adrian Fartade, comunicator științific, cu milioane de vizualizări pe youtube; pe Adrian R. Rednic supranumit Caleel, youtuber, pasionat de știință și deja scriitor de succes; pe tinerele soprane Antonia Moldovan și Goar Faradzhian; pe cântărețele Amalia Slevoaca și Ștefan Glavanescu sau pe campionul național al Italiei la dans sportiv, Radu Samoilă, care ne va încânta alături de partenera sa de scenă, Andrea Giannotti. Nu va lipsi lumea modei cu Elena Cristina Toma – stilistă și Ana Maria Mitrea– fotomodel, dar nici muzica rock, cu formația Solaris, alcătuită din cei patru membri: Vittoria Danese- voce, Simone Casini- bass, Gabriele del Bianco- chitară, Lara Boru- baterie, precum nici momentele artistice pregătite de către Golden Academy și de proaspăta absolventă a Academiei, Elena Lazăr.

Nu în ultimul rând, Gala se va bucura de participarea extraordinară a micilor balerine ale Studioului de balet pentru copii al Operei Naționale București, care au revenit de curând dintr-un turneu în Japonia. Sub îndrumarea prim-balerinei Magdalena Rovinescu, rezultatele Studioului de balet pentru copii s-au reflectat, de-a lungul timpului, în descoperirea de noi nume pe scena dansului românesc și în numeroasele premii și turnee organizate în Elveția, Italia, Germania, Egipt, Marea Britanie, San Marino, China, Franța, Statele Unite ale Americii, India și Japonia. În 2013, Studioul de balet pentru copii a câștigat al II-lea premiu la Cupa Mondială de Dans.

Prezentatorii Galei din 26 octombrie 2019 vor fi: Alessandro Pistecchia, antropolog, doctor în istoria Europei, expert privind minoritățile și discriminarea, alături de actrița Vasilica Gavrilaș Burlacu.

Pe parcursul spectacolului, susținut de către acești tineri extrem de valoroși, se vor acorda premii, diplome de merit și de excelență, precum și nelipsitul trofeu Propatria, devenit deja tradiție. Vor fi răsplătiți astfel pentru realizările lor de excepție în domeniul artei, științei și sportului.

În urma colaborării cu Direcția Didactică a Teatrului Golden prin Directorul Laura Ruocco(actriță), și anul acesta, vor fi acordate 4 burse în valoare de câte 1000 de euro, care vor permite celor 4 câștigători să studieze la Golden Academy, Academia de Spectacol a Teatrului Golden.

Președintele juriului din acest an va fi pianista Mara Dobrescu,director artistic al Festivalului, care va decide premiile alături de: M° Lea Pavarini(Conservatorul Santa Cecilia), Mihai Stan (Accademia di Romania in Roma), Elena Postelnicu (jurnalist, corespondent Radio România în Italia), Gigi Miseferi (actor),Adrian Apostol (Hubart Agency-Romania), Laura Ruocco (actriță, director Golden Academy), Stefano Baldrini ( Baldrini Produzioni).

O nouă ediție care, prin implicarea artiștilor care vor urca pe scenă, va transmite un mesaj important pentru viitorul tinerilor: tinerii merită o planetă curată și sănătoasă, unde să trăiască și să studieze, și este de datoria noastră, a tuturor, să contribuim la realizarea acestui deziderat. Poluarea planetei se agravează pe zi ce trece și se pare că populația nu acordă interes acestui proces nociv. Convingerea că această problemă este doar a specialiștilor și a forurilor internaționale este tot atât de eronată, pe cât este de gravă. Ocrotirea planetei este o problemă mondială, și, tocmai de aceea, fiecare om trebuie să-și asume această responsabilitate. De aceea, această ediție a festivalului este dedicată mediului înconjurător, pentru a sensibiliza cât mai multe persoane. Deoarece soluția la problemele de mediu nu poate veni doar de la guvernele țărilor lumii, ci și din micile noastre gesturi cotidiane, de la risipa zilnică care poate fi evitată; pentru că multe gesturi mici fac diferența și trebuie să acționăm acum. Înaintea spectacolului, vom dedica câteva minute pentru a vorbi despre planeta noastră, vom povesti despre problemele de mediu din România, din Italia și din restul lumii, pentru a atrage atenția asupra dificultăților, dar și asupra și soluțiilor posibile.

PREMIILE FESTIVALULUI PROPATRIA

  • 2 trofee Propatria pentru excelență;
  • 1 premiu special pentru activitate didactică;
  • 1 premiu special pentru carieră;
  • 4 burse de studiu de cate 1000 € oferite de Golden Academy;
  • 15 plachete onorifice;
  • diplome și cărți în limba română tuturor participanților.

Totodată vor fi premiate societățile, școlile și cluburile de apartenență.

Proiect realizat cu susţinerea Ministerului Pentru Românii de pretutindeni, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român.

Parteneri: Ambasada României în Republica Italiană, “Institut Français – Centre Saint Louis”, Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma, cluster-ul EUNIC Roma, Comune di Roma- Assessorato alla crescita culturale, Biblioteche di Roma, Fundaţia Sergiu Celibidache, HubArt Agency, Baldrini Produzioni, Ass. Roma & Romania - RO & RO”, Asociatia „Officine delle Culture”, Proiectul „Tineri pe picioare”, Golden Accademy.

Patronaje: Senatul Republicii Italiene, Camera Deputaților a Republicii Italiene, Consiliul Regional Lazio, Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în Italia, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia, Comune di Roma – Departamentul pentru dezvoltare culturală, Comune di Roma – Departamentrul Biblioteci.

Parteneri media:

În România: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR Internaţional, TVR Moldova, Radio România;

În Italia: Agenzia Stampa Askanews, Agenzia Nuova, Giornale Diplomatico, Oltre le Colonne, Abitare a Roma, Italia a Piedi, Roma a Piedi, Roma Week-end, Roma Multietnica, B in Rome, Il Metropolitano, Più Culture, Yes Art Italy, Officina delle Culture, Associazione Culture del Mondo, Cultural Pro, Abitare a Roma;

În Spania: Agenţia de Presă “Occidentul Românesc”;

În Belgia: Arthis Radio-Tv.


COMUNICATO STAMPA COMUNICAT DE PRESĂ