Future4Free la Galeria 59 Rivoli. Din 3 septembrie, centrul Parisului va purta culorile artei contemporane românești

30 de artiști vor participa la amplul program de schimb cultural România-Franța, organizat de Galeria 59 Rivoli din Paris și Asociația 1001 ARTE din București, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Franța, în perioada 3-18 septembrie 2022. Participarea la eveniment este o oportunitate extraordinară pentru tinerii artiști români (dar și pentru câțiva dintre foștii lor profesori sau mentori) de a se face remarcați în epicentrul scenei artistice europene.

Expoziţia Future4Free, găzduită de Galeria 59 Rivoli din Paris, cuprinde peste 60 de lucrări de pictură, sculptură, colaj sau new media, ce abordează problematici actuale precum situaţia pandemică, războiul, feminismul sau toleranţa. Rivoli 59 este una din cele mai vizitate galerii pariziene, aflată în imediata vecinătate a Louvre și gândită ca o oază de artă în mijlocul celei mai importante artere comerciale a capitalei Franței.

La vernisaj participă Cristian Cojanu, curator și președinte al Asociației 1001 ARTE, George Bodocan, artist inițiator al proiectului și alți 5 artiști din colectivul de artiști români care vor expune – Radu Carp, Mihai Coltofean, Claudia Todor, Alexandru Ranga, Irina Tănase, urmând ca Andrada-Cristina Gheorghe și Bianca Ferăstrău să li se alăture zilele viitoare.

Proiectul mai amplu de schimb cultural Franța-România, în cadrul căruia participă peste 60 de artiști francezi și români, a debutat în luna iulie. Două asociații non-profit, una românească, una franceză, sunt organizatoarele celor două expoziții în două galerii de artă contemporană centrale în Paris și București (Galeria 59 Rivoli din Paris și ARCUB București).

În perioada 7-31 iulie, grupul de artiști francezi a lucrat alături de artiștii bucureșteni, a susținut seminarii, interviuri, a montat expoziția de grup și a realizat o pictură murală lângă Ambasada Franței la București. Activitatea lor a fost documentată prin interviuri și materiale video care vor sta la baza unui scurtmetraj, prin apariții la știrile PRO TV, și prin interviuri ample pentru ArtCultura RFI, Radio România Actualități, Radio România Internațional etc.

Expoziţia „în oglindă” realizată de artiştii francezi şi români, se mută în capitala Franței, în perioada 3-18 septembrie fiind rândul artiștilor români să expună la Paris. O selecție de artiști cu viziune, ce abordează temele contemporane ale planetei: pledoarie pentru toleranță, ecologie, feminism, solidaritate, pace, vor participa la workshop-uri alături de colegii lor francezi și vor realiza o pictură murală românească în Paris. Va fi lansat și un album de artă bilingv cu lucrări ale artiștilor celor două galerii (32 artiști francezi și 30 români).

„Temele sunt din realitatea imediată, iar conceptul de bestiar, prezent și în expoziția Future 4 Free e o reflectare a fricilor lor de fapt. În 2016, fricile erau legate oarecum de teme religioase, inegalităţi sociale, iar acum, în 2022, avem și tema războiului”. (Cristian Cojanu, curator)

„Va fi un salon al tinerilor artişti români în centrul Parisului, iar asta va da o mare vizibilitate”. (George Bodocan, artist franco-român)

„Dialogul artistic realizat prin acest proiect de arte vizuale între Bucuresti și Paris este o fericită continuare a sezonului cultural România - Franța și o prefațare în spațiul francez a viitoarei capitale culturale europene din anul viitor, Timișoara.” (Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român)

Galeria 1001 ARTE a luat ființă în 2017 ca urmare firească a celor peste 50 de expoziții organizate pentru Muzeul Național de Arta Contemporană, festivaluri de film și muzicale, ca și pentru cele mai importante galerii comerciale. Anterior, sub numele 1001 ARTE, au fost realizate peste 40 de emisiuni culturale la TVR 2, TVR Cultural, filme documentare despre artă proiectate la Noaptea Albă a Galeriilor și documentate de Dilema Veche. O nouă serie de 50 evenimente expoziționale au avut loc de atunci, iar spațiul galeriei (2017-2022) a devenit unul din cele mai vizitate din București. În prezent, Asociația se află în căutarea unui alt spațiu pentru activitățile sale non profit.

În 2021, directorii muzeelor de artă publice și private din București au notat cu maximum de puncte activitatea artistică a galeriei.

Asociația 59 Rivoli este o asociație non-profit a cărei misiune este promovarea creației artistice. 30 de artiști deschid zilnic spațiul interacțiunilor cu publicul care descoperă în inima Parisului pe celebra arteră comercială Rue de Rivoli, un microcosmos al unui univers viu, imersiv și relaxat. Participarea comunității și turiștilor în marele performance colectiv care este, simplu spus, viața lui Rivoli 59.

Proiectul este realizat de Asociația 1001 ARTE și Galeria 59 Rivoli, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Franța. Project management: George Bodocan și Irina M. Damaskin, Coordonator: Cristian Cojanu, Parteneri: Links Associates, Hilton Inn Bucharest și Arcub.