Formația românească de blues The Southern Cockroaches, la „European Blues Challenge“

Cu sprijinul ICR Varșovia, formația The Southern Cockroaches participă, în perioada 1-3 iunie 2023, la cea de-a XI-a ediție a concursului „European Blues Challenge“ (EBC), care se desfășoară în acest an în localitatea poloneză Chorzów.

Evenimentul este organizat și realizat de către European Blues Union (EBU) pentru formații provenite din 26 de țări care sunt membre ale EBU. Desfășurat din anul 2011, EBC atrage în fiecare an din ce în ce mai mulți muzicieni și fani din întreaga Europă și din întreaga lume, creându-se o platformă prietenoasă pentru formațiile de blues europene care aspiră să se prezinte în fața publicului internațional. Câștigătorii competiției sunt apoi sprijiniți pentru a participa la cele mai prestigioase festivaluri europene precum „Santa Maria Blues Festival“ (Azore), „BB Blues Festival“ (Portugalia), „Lucerne Blues Festival“ (Elveția), „Blues in Hell“ (Norvegia) și altele. Competiția EBC a avut loc în Germania, Franța, Letonia, Belgia, Italia, Danemarca, Norvegia, Portugalia și Suedia. Anul acesta, pentru prima dată de la organizarea sa, concursul EBC se va desfășura în aer liber.

The Southern Cockroaches este o formație românească de blues formată în anul 2014, la Craiova, de pianistul Dorian Roșu. Componența actuală este următoarea: Dorian Roșu – clape, pian și armonică; Bogdan Mișcoci Ionuț – voce; Dorian Cucu – chitară electrică; Edi Oprea – chitară ritmică; Matei Răzvan – chitară bas; Ovidiu Chiva – baterie și percuție; Alina Mișcoci – backing vocals. Trupa a susținut anual concerte la „Open Air Blues Festival Brezoi“ (2017-2021), „Open Air Blues In The Garden“ din Dărmănești (2020 și 2021) și „Suceava Blues Fest“ (2021). În prezent, lucrează la albumul de debut, „Whispers of Blues“, o colecție de piese originale, inspirate de artiști precum BB King, Muddy Waters și Freddie King.