„Constantin Udroiu - artistul a două culturi”, Expoziție de artă contemporană organizată cu ocazia sărbătoririi Ziua Culturii Naționale la Roma

Accademia di Romania in Roma celebrează Ziua Culturii Naționale prin vernisarea expoziției de artă contemporană „Constantin Udroiu - artistul a două culturi”ca un gest de recunoaștere și de reverență față de un important om de artă și de cultură român din diaspora. Expoziția curatoriată de prof. univ. dr. Luisa Valmarin va fi deschisă publicului în perioada 13 ianuarie-15 februarie și va cuprinde picturi pe sticlă și pe pânză, dar și lucrări de grafică. Inaugurarea expoziției va avea loc vineri, 13 ianuarie 2023, ora 17:30, în Galeria de Artă a Academia di Romania din Roma (Viale delle Belle Arti 110).

Proiectul este realizat sub patronajul Ambasadei României în Italia și are ca parteneri Asociația Nikopeia – Fucina d’Arte, Asociația Arte per la valle și Liceul Artistic „Mario Festa Campanile” din Melfi. Alături de operele maestrului vor fi expuse și lucrările câștigătorilor Premiului „Constantin Udroiu” ediția I – 2019. Competiția este dedicată tinerilor talente din regiunile Puglia și Basilicata care studiază și de dedică artelor plastice.

Constantin Udroiu, considerat de critica italiană un expresionist bizantin“ a studiat la Facultatea de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-l ca profesor pe Gheorghe Vânătoru (1908–1983). Destinul său a fost marcat de disidența față de regimul comunist: condamnat la 22 de ani de muncă silnică pentru “crimă de uneltire împotriva ordinii sociale“, Constantin Udroiu a ispăşit o pedeapsă de 10 ani – din 1954 până în 1964 – în temniţele comuniste. A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi a fost prezent, de-a lungul îndelungatei sale cariere, în numeroase expoziţii din Italia, România și alte țări.

În 1971, la inițiativa presei din Sardinia, a fost invitat să organizeze o expoziție în orașul Sassari; tot în 1971, a câștigat premiul III la Bienala de artă contemporană desfășurată în orașul Santa Teresa di Gallura. De atunci, activitatea sa s-a mutat definitiv în Italia unde, până la moartea sa, în martie 2014, a organizat peste 200 de expoziții în Peninsulă și în diferite alte țări europene. Pe lângă activitatea de creaţie artistică, Constantin Udroiu a participat la realizarea şi restaurarea a numeroase fresce din bisericile româneşti, alături de profesorul său, Gheorghe Vânătoru. În creaţia sa, Udroiu a acordat o atenţie deosebită sacrului, atât în numeroasele icoane pe care le-a realizat, cât şi în recursul la modelul bizantin ca formă de exprimare deopotrivă artistică şi identitară. A pictat fresce în biserici românești și italiene, precum și în diverse clădiri publice și private italiene. Printre acestea trebuie amintite frescele reprezentând Festa del Maggio pictate în 1976-1978 pe fațada Primăriei din Accettura (Matera), Cina cea de Taină și Cina din Emaus pictate în 1990 în noul Seminar din Benevento, inaugurat și binecuvântat de papa Ioan Paul al II-lea.

A realizat în peste 200 de expoziţii personale, multe dintre acestea organizate în Italia şi în alte centre culturale europene: Paris, Avignon, Amsterdam, Bordeaux, Atena, Barcelona, Lisabona etc., iar după 1989 a revenit şi în România, la Târgovişte şi Cluj-Napoca. Operele sale (pictură şi grafică) se află în colecţiile unor muzee din România, Italia, Franţa şi Portugalia, ca şi în numeroase colecţii private din Europa şi de pe alte continente.

Laureat al unor importante premii ce dau măsura recunoaşterii internaţionale a calităţii creaţiei sale artistice, în iunie 1991 Constantin Udroiu a fost numit senator al Academiei Internaționale de Artă Modernă și membru al comitetului executiv până la moartea sa. În 1984 i-a fost acordată cetățenia de onoare în Accettura (Matera); în 1986 la Vitulano (Benevento) și în 2012 la Passignano sul Trasimeno.

La îndemnul lui Constantin Udroiu, Administrația municipală din Matera a fondat o școală internațională de artă sacră și fresce. Astfel, Școala de Artă Fucina Nikopeia a fost de la început afiliată a A.I.A.M. (Academia Internațională de Artă Modernă, Institutul Superior de Cultură cu sediul la Roma), studenții beneficiind de cursuri gratuite unde învață diferite tehnici ca: tehnica frescei „umede”, pictura pe sticlă, principiile gravurii și a tiparului. În prezent, școala s-a transformat în Asociația Nikopeia continuând, astfel, proiectul pe care Maestrul l-a conceput și pe care l-a dorit cu pasiune de-a lungul multor ani.

Recunoscându-i meritele artistice deosebite, în 2010, la împlinirea vârstei de 80 de ani, în semn de omagiu, Accademia di Romania din Roma a organizat o mare expoziție cu cele mai reprezentative lucrări din creația sa. După moartea sa, lucrările sale au continuat să fie expuse la:Perugia (Museo Capitolare, 2014), Cluj-Napoca (Muzeul Etnografic, 2015), Roma (Accademia di Romania, 2016), Venezia (Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica, 2017), Matera (Associazione culturale “La Scaletta”, 2019).

Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada 13 ianuarie- 15 februarie2023 de marți până vineri în intervalele orare 15.00-18.00, iar sâmbăta între 11.00-13.00 și 14.00-18.00.