„Concertul” de Ziua Francofoniei la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează un eveniment inedit, închinat Zilei Francofoniei. Lungmetrajul „Le Concert”, în regia lui Radu Mihăileanu, ajunge la iubitorii celei de-a șaptea arte joi, 28 martie 2019, ora 19.30, la Institutul Francez din Istanbul.

În fiecare an, la 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale, fiind stabilit drept un eveniment din anul 1998. Având un fundament profund cultural, menit să promoveze cultura membrilor săi, dar şi să intensifice cooperarea culturală şi tehnică dintre aceştia, proiectul francofon a evoluat neîncetat, astfel că Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică a devenit în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Ziua Francofoniei este sărbătoarea fiecărui cetățean care prețuiește limba franceză, diversitatea culturală a spațiului francofon și valorile promovate de Francofonie. Este sărbătoarea celor care susțin importanța multilingvismului în era globalizării.

Potrivit celui mai recent raport al Observatorului de limbă franceză, publicat în anul 2014, numărul vorbitorilor de limbă franceză, pe cele cinci continente, a fost estimat la 274 de milioane. Înfiinţarea Francofoniei instituţionale se datorează, însă, iniţiativelor ce au aparţinut lui Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) şi prinţului Norodom Sihanouk (Cambodgia). Aceştia au identificat în factorul lingvistic un potenţial important de dezvoltare pentru societăţile lor, dar şi pentru dialogul intercultural.

În calitatea sa de membru cu drepturi depline al acestei structuri (din 1993), România se alătură statelor care sărbătoresc Ziua internaţională a Francofoniei.

În cadrul acțiunii dedicate celebrării Francofoniei, ICR Istanbul propune, prin misiunea sa unică de a face cunoscută bogata și variata cultură a poporului nostru, de data aceasta, o producție cinematografică de rezonanță, film care și în prezent se bucură de un larg interes atât în rândul criticii de specialitate, cât și printre spectatorii de rând, iubitori de pelicule de calitate. Producţie a regizorului Radu Mihăileanu, Concertul, care a avut premiera la Paris în noiembrie 2009, s-a bucurat de cel mai bun demaraj parizian şi a înregistrat 2.508 intrări la primul spectacol de la ora 14:00. Producţia a ocupat prima poziţie în topul intrărilor, iar numărul total de spectatori francezi din prima zi de difuzare a fost de 51.214. Filmul s-a bucurat şi de o reacţie favorabilă şi din partea presei franceze, Le Figaro scria că regizorul filmului „trăieşte”, cu generozitatea sa năucitoare, o fabulă călduroasă despre revanşa celor umiliţi, alungaţi din propria lor viaţă, care regăsesc demnitatea şi bucuria de a trăi. Este o farsă grotescă, lirică, înduioşătoare, interpretată într-un mod formidabil şi ridicată de virtuozitatea lui Mihăileanu până la un final entuziasmant, cu accente de Ceaikovski.

Concertul spune povestea lui Andrei Filipov, considerat un geniu, dirijorul de prestigiu al Orchestrei Bolshoi, cea mai bună orchestră din Rusia. La vremea lansării producției pe scena internațională a filmului, la 50 de ani, el încă mai lucra la Bolshoi, dar ca om de serviciu. În timpul erei comuniste, Filipov a fost concediat în plină faimă, pentru că a refuzat să renunţe la toţi interpreţii săi evrei, inclusiv la cel mai bun prieten al său, Sacha Grossman. După ce a fost dat afară, Andrei Filipov s-a afundat în băutură şi depresie. Directorul de la Bolshoi, un fost funcţionar al Partidului Comunist, i-a promis lui Andrei Filipov că va fi în orchestră „în curând”, dar nu a făcut decât să îşi bată joc de el, umilindu-l într-un mod sadic. Pentru el, Andrei Filipov este învechit şi îi face o mare favoare că îl ţine în continuare ca om de serviciu. Apoi, Andrei Filipov găseşte un fax. O invitaţie pentru ca orchestra să cânte la Chatelet, în Paris, pe o perioadă de două săptămâni, ca înlocuitor de ultim moment pentru Filarmonica San Francisco, care nu mai era disponibilă. Andrei Filipov concepe un plan nebun: va aduna toţi vechii lui prieteni muzicieni, o adunătură variată ce-şi câştigă în prezent existenţa în Moscova ca şoferi de taxi, ştergători de parbrize, negustori pe piaţă ambulantă etc. și vor pleca în Paris sub numele de Bolshoi.

Radu Mihăileanu, regizor francez de origine română, a realizat: Les quatres saison (1980), Tahir (1993), Bonjour Antoine (1997), Trenul Vieţii (1998), Les Pygmees de Carlo (2002) şi Va, vis et deviens/Trăieşte (2005) şi are în palmares Premiul Cesar, pe care l-a primit în 2006 pentru cel mai bun scenariu original cu filmul Trăieşte.

Le Concert este o coproducţie franco-ruso-română şi a fost filmat în mare parte în studiourile Castel Film România. Din distribuţie, alături de rolurile principale: Aleksei Guskov, Melanie Laurent (Inglorious Basterds) şi François Berleand fac parte şi Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Săbdaru şi Maria Dinulescu.

Prin acest proiect, ICR Istanbul subliniază apartenența României la Francofonie, prin elemente care să evidențieze valorile comune dintre cele două culturi. Proiectul se încadrează în strategia ICR 2016-2019, subliniind relațiile lingvistice și culturale din spațiul francofon. Participarea la programele dedicate celebrării Francofoniei, colaborarea cu alte instituții francofone și crearea de noi parteneriate interinstituționale reprezintă constante priorități diplomatice și culturale, pentru reprezentanța de la Istanbul. Nu în ultimul rând, este o cale extraordinară de promovare a cinematografiei românești și a regizorilor români din spații francofone.