Presedintele ICR Liliana Țuroiu a participat la semnarea Convenției Tehnice pentru organizarea Sezonului Cultural România-Franța

Presedintele ICR Liliana Turoiu a participat la semnarea Conventiei Tehnice pentru organizarea Sezonului Cultural Romania-Franta

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu și președintele  Institutului Francez, Bruno Foucher, au semnat, vineri, la Muzeul Național de Artă al României, „Convenția tehnică” pentru organizarea și finanțarea Sezonului Cultural România-Franța 2019, în cadrul căruia se estimează că vor avea loc peste 300 de evenimente. La eveniment au mai participat Liliana Țuroiu, președintele ICR, Luca Niculescu, ambasadorul României în Republica Franceză, François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România, Andrei Țărnea, comisarul Sezonului Cultural România-Franța.

„Prin această convenție, cele două părți, română și franceză, au stabilit detaliile tehnice cu privire la organizarea Sezonului România — Franța 2019. Acțiunea reprezintă un pas important în vederea organizării acestui eveniment cultural de mare amploare, ce se va desfășura în perioada 30 noiembrie 2018 — 14 iulie 2019. Sezonul România — Franța 2019 este rezultatul unei voințe politice comune, la cel mai înalt nivel de stat. Acesta coincide cu exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019) și cu marcarea Centenarului României moderne (1 Decembrie 1918) și a sfârșitului Primului Război Mondial”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Prin organizarea Sezonului România — Franța 2019 se dorește înnoirea imaginii și percepției pe care cele două popoare o au unul despre celălalt, întărirea legăturilor economice, culturale și sociale care le unesc din punct de vedere istoric, atestarea dinamismului și imaginației artiștilor și companiilor din cele două țări și reafirmarea atașamentului pentru o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării, menționează sursa citată.

În total, în cele șapte luni și jumătate pe durata cărora se va desfășura manifestarea, se estimează că vor avea loc peste 300 de evenimente, în România și Franța.

Sezonul va fi construit în jurul a patru tematici: „Două țări cu culturi plurivalente”, „Un secol de schimburi, de comuniune și de identitate”, „Perioade ritmice de transformări în oglindă” și „Orașele de mâine și noi teritorii rurale”, care vor constitui firul conducător pentru elaborarea unei planificări structurate, și în jurul a trei capitole: „Occident — Orient: pe urmele istoriei noastre și a francofoniei comune'”; „Mutații/Mutation(S): o cale spre o nouă ecologie a ideilor și a vieții pentru Europa”; „Sezonul 2.0: între virtual și real, inovația în serviciul intimității redescoperite”.

Vor fi avute în vedere toate domeniile de cooperare, cu accent pe domeniul cultural, educațional și universitar, științific, ecologic, economic, digital, sportiv, gastronomic și turistic. Vor fi privilegiate proiectele încrucișate, cu o puternică componentă a parteneriatelor dintre operatori sau instituții din cele două țări și care pot fi prezentate succesiv în cele două țări și având actori noi, mai ales comunitățile teritoriale și tinerii creatori, precizează ministerul.

Sursa: Agerpres