„Incremental God”, proiectul artiștilor Marilena Oprescu Singer și Sergiu Negulici, la Athens Digital Arts Festival

Între 13 și 17 octombrie 2021, la Museum of Modern Greek Culture din Atena, Grecia, a avut loc a XVII-a ediție a Athens Digital Arts Festival, tema de acest an fiind TACTUS, un eveniment hibrid, având loc simultan în spațiul fizic și virtual. Prin programul său multidisciplinar, ADAF oferă o gamă largă de expoziții, proiecții, spectacole live și ateliere.

În acest an, organizatorii festivalului au selectat lucrarea multimedia INCREMENTAL GOD, semnată de artiștii români Marilena Oprescu Singer (aka Saint Machine) și Sergiu Negulici (aka RENIFORM), realizată cu sprijinul lui Alexandru-Florin Vartic și a lui Răzvan Vasilache. Lucrarea a fost prezentată la Museum of Modern Greek Culture, la secțiunea Media Instalations și online, în cadrul secțiunii Web Art.

INCREMENTAL GOD este o instalație multimedia al cărei conținut evoluează în timp, influențat fiind de reacțiile emoționale ale privitorilor. O varianta work in progress a lucrării a mai fost prezentată în 2020 cu sprijinul ICR la (IM)POSSIBLE BODIES (Olanda), iar anul acesta a participat la RADAR (București) și FAKE ME HARD (Rotterdam). În perioada 13 -17 octombrie, lucrarea a fost prezentată într-un set-up și spațiu dedicat acesteia, la Muzeul de Artă Modernă Grecească din Atena.

Marilena Oprescu Singer (aka Saint Machine) a mai participat la Festivalul Ars Electronica - Linz cu instalațiile Feed Me (2015), Hybrid Sensorium (2017) și I, Human (2019). Proiectele s-a bucurat de un succes imediat, artista fiind inclusă în baza de date online Women in Media Arts realizată de echipa Ars Electronica, instalațiile fiind invitate și itineratate în mai multe locații, printre care Eleusis, Grecia (programul cultural de pregătire a candidaturii pentru Capitală Europeană a Culturii 2021), expoziția internațională Recto VRso (LAVAL VIRTUAL, 2018), Athens Digital Arts Festival (2018 și 2019), MADATAC X la Medialab Prado, Madrid în 2019 și Bienala de Sculptură de la Changwon (South Korea, 2020).

Sergiu Gabriel Negulici (aka RENIFORM), absolvent al Liceului de Arte Platice „Nicolae Tonitza” din București (1989-1993) și al Academiei de Arte (1993-1998), cu specializare în sculptură, trainer la Animation Worksheep, creează animație 3D pentru industria publicitară, regie, film, și proiecte multimedia. Din lucrările sale fac parte The Blissful Accidental Death (r. Sergiu Negulici, 2016), premiat în competiția Annecy International Film Festival 2017 cu premiul pentru primul film „The Jean‐Luc Xiberras”, Accident (r. Sergiu Negulici, 2016), Domnșoara Christina (r. Alex Maftei, 2013), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete, 2012), Teen Knight (r. Phil Comeau, 1999), Aliens in the Wild wild west (r. George Erschbamer, 1999), Excalibur Kid (Excallibur Kid,1999), Prison of the Dead (r. DavidDeCoteau, 2000), La Montagne Magique (r. Anca Damian, 2015), Hybrid Sensorium (animație 3D, 2017), FEED ME (animație 3D, 2014).

Alături de Sergiu Gabriel Negulici și Marilena Oprescu-Singer, la eveniment au participat Răzvan Vasilache și Alexandru Florin Vartic, în calitate de membri ai echipei și co-producători ai lucrării, asigurând totodată suport integrat artistic.

Prima ediție a evenimentului s-a desfășurat în 2005, sub titlul Festivalul de artă video din Atena, la inițiativa organizației Multitrab Productions, în dorința de a crea o platformă de artă video, instalații și spectacole live. De atunci, s-au adăugat instalații interactive, artă web, ateliere, animație și imagini digitale. Din ianuarie 2015, festivalul și-a schimbat numele în Atena Digital Arts Festival (ADAF).