ICR Madrid sprijină participarea Ancăi Damian cu Insula/ The Island la Festivalul de Film de la Sevilla

Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român sprijină participarea regizoarei Anca Damian cu filmul de animație Insula/ The Island la Festivalul de Film de la Sevilla, care se desfășoară în perioada 4 – 12 noiembrie 2022 (ediția a 19-a). Filmul concurează în secțiunea oficială Las Nuevas Olas, iar regizoarea română va fi prezentă în capitala Andaluziei pentru a-și prezenta filmul și a răspunde întrebărilor ziariștilor.

Festivalul internațional de la Sevilla are ca obiectiv promovarea filmelor europene și s-a consolidat în cele 18 ediții de până acum într-un spațiu în care anual se întâlnesc specialiști din cinematografie, tineri regizori, ziariști de specialitate și profesioniști din domeniu. În timpul evenimentului, proiecțiile sunt însoțite de activități culturale ce se desfășoară în paralel, inclusiv evenimente punctuale în care sunt omagiați diverși artiști. Anul acesta țara invitată este Franța. ICR Madrid participă la festival alături de alți patru membri ai clusterului EUNIC Madrid: Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cervantes și Forumul Cultural Austriac.

Anca Damian este unul dintre cei mai inovatori regizori români contemporani, cu zeci de premii internaționale la activ. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București și este doctor în Arte, Cinema și Media. A lucrat inițial ca director de imagine pentru lungmetrajele „Rămânerea” (1991) și „Drumul câinilor” (1992), precum și la realizarea unei serii de scurtmetraje și documentare premiate. În 2008 a semnat regia primului său film de autor, lungmetrajul de ficțiune „Întâlniri încrucișate”. Au urmat docu-drama animată „Crulic - Drumul spre dincolo” (2011), câștigătoare a premiului Le Cristal d’Annecy, „O vară foarte instabilă” (2013/14), „Muntele magic” (2015), „Perfect sănătos” (2016), „Moon Hotel Kabul” (2018), care a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și scurtmetrajele „Carré” (2016) și „Telefonul” (2018), toate bucurându-se de o bună receptare a criticii și de o participare extinsă în festivaluri de film internaționale de prim rang, printre care cele de la Pusan, Chicago, Goteborg, Cottbus, Locarno, Londra, Annecy, Toronto, Goa, Roma, Varșovia sau Copenhaga. În luna martie a acestui an, „Călătoria fantastică a Maronei”, regizat de Anca Damian, a participat la Festivalul filmului francofon de la Madrid.

Filmul Insula/ The Island (2021, 85`), o coproducție România/ Franța/ Belgia, va fi prezentat în premieră în Spania, va avea trei proiecții în versiunea originală (în limba engleză) cu subtitluri în spaniolă, în zilele de 6, 7 și 8 noiembrie. Filmul este „o animație psihedelică despre singurătate și acceptare”, „un amestec între Micul Prinț, Robinson Crusoe și Monty Python”, după cum îl descrie propria regizoare.