Expoziția „Midcentury Paradox“, la Galeria Syntax din Lisabona

Expozitia Midcentury Paradox, la Galeria Syntax din Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona sprijină organizarea expoziției „Midcentury Paradox", a artistului român Adrian Dan. Expoziția va fi deschisă în perioada 3 martie - 22 aprilie 2017, la Galeria Syntax din Lisabona (Rua Coronel Ferreira do Amaral 21A), iar vernisajul din data de 3 martie, ora 20.00, va avea loc în prezența artistului.

Lucrările care compun expoziția „Midcentury Paradox" sunt create special pentru prezentarea din Portugalia. Construit ca un platou de filmare neterminat al unui film retro-futurist, piesa centrală a expoziției va fi un cabinet de la mijlocul secolului, care conține un set de obiecte. Obiectele oferă diferite puncte de intrare în relatarea dezvoltării corpului, susținerea formei sale și replicarea funcțiilor biologige pentru îmfrumusețarea și îmbunătățirea acestuia. Tensiunea dintre tehnologie și corpul uman, văzută printr-o lentilă a istoriei, este principalul punct al interogării.

Adrian Dan a absolvit Școala Națională Superioară de Arte Plastice din Paris sub îndrumarea profesorului Jean – Marc Bustamante. Anterior, a urmat studiile Școlii Naționale de Arte Decorative din Viena, sub îndrumarea unui important artist contemporan, Erwin Wurm. În 2015 artistul a fost researcher-in-residence la Fieldworkd Marfa, în Marfa Texas, program derulat de școala de arte plastice din Nantes, Franța și Geneva, Elveția.

Expoziţii personale (selecţie)

2016: „Muscle Breach", Suprainfinit Gallery, București;

2015: Nicodim Gallery, Los Angeles/București.

Expoziţii de grup (selecţie)

 2015: Megatron, RKI Vienna; 2014: „Mic tratat de estetică", Domenica Contemporary Art, București;

2014: Bucharest Biennale, Pavilion center for contemporary art, București;

2014: „PER/FORM_HOW TO DO THINGS WITH [OUT] WORDS", CA2M (Centro d'Arte Dos de Mayo), Mostolès, Madrid.

Syntax este o organizație culturală care are în vizor promovarea artei contemporane internaționale în Lisabona. Organizația urmărește înființarea unei platforme culturale care să facă legătura între artiștii consacrați sau în curs de afirmare care vin în Lisabona și piața culturală locală. Syntax funcționează ca un factor, care, prin implementarea unor strategii și activități specifice, încurajează schimbul de experiențe culturale.