Ziua Mondială a Poeziei la Roma

În seara zilei de 21 martie, Roma va găzdui un eveniment unic dedicat poeziei europene contemporane: lecturi de poezie în limba originală în cadrul pitoresc al Academiei Maghiare din Roma și întâlniri cu autorii la Casa delle Letterature.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, clusterul EUNIC Roma organizează, în colaborare cu Casa delle Letterature de pe lângă Departamentul de cultură, creativitatea și promovare artistică a oraşului Roma, Federația Unită a Scriitorilor Italieni și Departamentul de Traduceri al Comisiei Europene, un eveniment ambițios pentru a aduce un omagiu poeticii și limbilor europene.
Evenimentul este structurat în două părţi: după-amiaza, Casa delle Letterature va găzdui o masă rotundă în care poeții italieni Daniela Attanasio şi Paolo Febbraro se vor întâlni cu poeții europeni participanţi. Seara, la Academia Maghiară din Roma (Accademia d’Ungheria in Roma), cei treisprezece poeți provenind din diferite țări europene, vor citi o selecție din lucrările lor în limba originală (traducerile în limba italiană vor fi proiectate pe ecran). Ambele întâlniri vor fi moderate de Maria Ida Gaeta.
Evenimentul, care se desfăşoară sub patronajul Comisiei Naționale Italiene pentru UNESCO, a fost gândit și organizat de către membrii reţelei EUNIC: Forumul Cultural Austriac, Institutul Bulgar de Cultură, Centrul Ceh, Ambasada Republicii Croația, Goethe-Institut, Institutul Polonez din Roma, Ambasada Portugaliei, Institutul Slovac, Accademia di Romania in Roma, Ambasada Republicii Slovenia, Institutul Cervantes și Institutul Balassi - Academia Maghiară din Roma.

Instituită de către UNESCO în 1999 și sărbătorită începând cu anul 2000, Ziua Mondială a Poeziei aduce un omagiu și recunoaște rolul privilegiat al expresiei poetice în promovarea dialogului și a înțelegerii interculturale, a diversităţii lingvistice și culturale, a comunicării și păcii. După cum a declarat Irina Bokova, Director General al UNESCO, „poezia este una dintre cele mai pure expresii ale libertății lingvistice. Aceasta este un element fundamental al identității popoarelor și întruchipează energia creatoare a culturii în puterea sa de a se reînnoi în mod constant."

Program:
17:30 – Casa delle Letterature, Piazza dell’Orologio, 3
Europa poeților
Poeții italieni Daniela Attanasio și Paolo Febbraro întâlnesc poeții europeni. Moderează Maria Ida Gaeta. (În limba italiană, cu traducere consecutivă în limba engleză).

20:00 - Accademia d'Ungheria in Roma, Via Giulia, 1
Europa în versuri
Lecturi de poezie de Karl Lubomirski (Austria), Ekaterina Josifova (Bulgaria), Sarah Zuhra Lukanic (Croația), Ulrike Draesner (Germania), Tomaso Binga (Italia), Wojciech Bonowicz (Polonia), José Tolentino Mendonça (Portugalia), Petr Borkovec (Republica Cehă), Daniela Crăsnaru (România), Kucbelová Katarina (Slovacia), Dušan Šarotar (Slovenia), Zingonia Zingone (Spania), Kányádi Sándor (Ungaria).
Lecturile vor avea loc în în limba originală, iar traducerea în italiană va fi proiectată pe ecran.

Accesul este liber la ambele evenimente.