Simboluri etnice româneşti în expoziţia „Lucruri simple” a artistei Norica Veșcă-Popescu

Simboluri etnice romanesti in expozitia Lucruri simple a artistei Norica Vesca-Popescu

Expoziția  de pictură „Lucruri simple” a artistei Norica Veșcă-Popescu este găzduită de Institutul Cultural Român  în perioada 12 – 23 Iunie 2019. Vernisajul are loc joi, 20 iunie, ora 18.30, iar prezentarea va fi făcută de Doina Ișfănoni - cercetător, etnolog, istoric de artă.

Artista Norica Veșcă-Popescu propune tablouri  prin care vizitatorul este invitat să descopere, discret inserate, simboluri etnice românești. Ele își fac subtil simțită prezența, fie în bucăți din straie - dantelării vechi, fine, cusături, fie în obiecte care au făcut parte din casa țăranului român - vreo tingire, ori valize vechi, uitate în podul casei, lăzi de zestre, ori buchete de flori uscate, agățate la streașina casei. Gama de culori abordată este restrânsă în unele tablouri, iar în altele vibrează surprinzător câte un roșu aprins, accentuând fonduri vintage. În unele tablouri nu s-a folosit culoare, ci linii menite să redea țesătura sau chiar aplicații din materiale naturale. 

„Creez cu fiecare expoziție un spațiu de meditație: acum este unul dedicat tradiționalului, identității culturale românești. Îi invit pe privitori să se regăsească sau să rememoreze bucățele din copilăria de la sat, într-un obiect dintre cele expuse de mine, în culori. Privirea alunecă peste buchete de levănțică, maci, regina nopții, un buchet de gălbenele într-o cană de email, mereu cu smalțul sărit, flori pe care fetele le adunau vara de pe câmpuri. Pisici leneșe ce dorm la soare, în atmosfera satului. Personaje din poveștile românești Ilene-Cosânzene, domnițe gătite, cu părul în vânt, stilizate, veșminte simple, IA românească, ornamente din arta populară. Și începi să te așezi, lin, printre LUCRURILE SIMPLE din tablourile mele”, afirmă artista.

Norica Veșcă-Popescu este profesor de arte plastice, absolventă a Universității de Arte din București, la clasa de pictură condusă de prof. Ștefan Câlția, promoția 2000. Este membru UAP cu expoziții personale realizate în țară, participări la expoziții de grup în străinătate (Italia, Grecia, Franța) și prezentă la saloane anuale de pictură, târguri de arte vizuale, beneficiară a unor burse de studii guvernamentale în Grecia și în Egipt. Artista a realizat costume și decoruri pentru filme („Les Rois Maudits”, „Perfume. The story of a murderer”, „Modigliani”) având colaborări în trecut cu parteneri precum Castel Film, Media-Pro, Dada, Neico, Tempo, Muzeul Țăranului Român dar și proiecte de amenajări interioare, pictură murală pentru spații dedicate activitatilor pentru copii sau design vestimentar.