Marcarea festivă a aniversării a 40 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Thailanda

Marți, 30 iulie 2013, la Bangkok Art and Culture Center (BACC) a avut loc evenimentul principal din seria de manifestări menite să marcheze aniversarea a 40 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România și Thailanda. Evenimentul, organizat de ambasada României în Regatul Thailandei cu sprijinul Institutului Cultural Român, a fost conceput sub genericul Building people to people links through our young generations: Romania and Thailand - 40 years of diplomatic relations (Construirea legăturilor între oameni prin tinerele noastre generaţii: România şi Thailanda - 40 de ani de relaţii diplomatice).

Programul a cuprins un spectacol alcătuit din două piese de teatru realizate în co-producţie româno-thailandeză, Carnival şi Nontok – expresie artistică a colaborării dintre cele două ţări la nivelul contactelor tip people to people. Reprezentațiile au fost completate de o expoziţie de fotografie, cu imagini din timpul repetiţiilor, şederii actorilor thailandezi în România pentru pregătirea spectacolului de teatru, schimburilor de experienţă şi al turneelor comune din Thailanda.

Piesa Carnival, o poveste teatrală despre chipul nostru cel adevărat din spatele măştilor cotidiene este o co-producţie a Centrului de Teatru Moradokmai din Pathum Tani şi a Teatrului Osonó din Sfântu Gheorghe, în regia lui Fazakas Mihály, în care joacă doi actori români şi şase actori thailandezi. Aceasta îşi propune să îmbine elemente ale teatrului occidental neconvenţional experimental, bazate pe gestică, pantomimă şi improvizaţie cu elemente ale teatrului asiatic, bazate pe simboluri. Dialogurile, reduse la cuvinte-simbol şi la concepte parafrazate sunt rostite în limbile română, thailandeză, maghiară şi engleză.

Nontok - Duty is duty (Datoria este datorie) este o piesă de teatru în regia lui Janaprakal Chandrueng (Kru Chang), directorul comunităţii teatrale Moradokmai, în care elemente ale teatrului tradiţional thailandez sunt preluate, regândite şi prezentate în manieră modernă. Şi în această piesă de teatru actori români performează alături de actori thailandezi. Subiectul piesei Nontok se bazează pe reinterpretarea contemporană a episodului omonim din poemul epic naţional thailandez Ramakien.

La eveniment au participat membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai autorităţilor thailandeze, personalităţi din mediul universitar şi de afaceri, cetăţeni români din diaspora.

În pauza dintre cele două reprezentaţii, directorul teatrului Moradokmai, domnul Kru Chang şi unul din membrii şcolii de teatru Moradokmai, domnul Atit Changtong au prezentat un scurt moment muzical, interpretând la instrumente thailandeze tradiţionale linii melodice tradiţionale pe ritmuri de jazz. Kru Chang este o personalitate cunoscută şi respectată a vieţii artistice şi intelectuale din Thailanda. Pe lângă activitatea de director de teatru şi regizor se numără şi cea de profesor de artă teatrală la Universitatea Chulalongkorn, cea mai importantă universitate thailandeză. Atit Changtong va studia începând cu anul universitar 2013-2014 la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, ca bursier al MAE.

Detalii și imagini: bangkok.mae.ro/local-news/972

Institutul Cultural Român este reprezentat în Thailanda, în clusterul EUNIC local, de doamna Cristina Jacotă, diplomat cu însărcinări consulare şi culturale, Secretar I în cadrul Ambasadei României la Bangkok.