ICR Varșovia sprijină proiectele cinematografice în căutare de coproducători

În luna noiembrie, ICR Varșovia susține deplasarea unor delegați din România la întâlniri profesionale adresate producătorilor aflați în căutare de coproducători și distribuitori internaționali pentru proiectele lor cinematografice.

Astfel, în perioada 15-17 noiembrie, Cristina Flutur, actriță, dar și membră a echipei de producție a filmului Cercul, în regia lui Valeriu Andriuță, va participa alături de acesta din urmă la prima ediție a Heart of Europe Co-production Forum. Lansat anul acesta în cadrul Festivalului Internațional TV Heart of Europe, forumul de coproducție este organizat de canalul public de televiziune polonez. Cristina Flutur urmează să interpreteze rolul principal în pelicula Cercul, debutul în lungmetraj al lui Valeriu Andriuță, cunoscut pentru rolurile jucate în filme regizate de Cristian Mungiu, Serghei Loznitsa, Marian Crișan, Iulia Rugină, printre alții, dar și pentru cele patru scurtmetraje realizate în perioada 2017- 2019: Chers Amis(2017), Just One More, Salix Caprea (2018) și Eu sunt Dorin (2019). Filmul, care beneficiază deja de o cofinanțare de la Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, urmează să fie realizat în etapa de post-producție cu Avanpost Media România.

ICR Varșovia, a cărui arie de competență include și Estonia, susține, în colaborare cu Ambasada României din Estonia, prezența producătoarei delegate Andra MacMasters la sesiunile de pitching și întâlnirile profesionale organizate în perioada 21-25 noiembrie în vederea identificării unor coproducători și distribuitori pentru continuarea filmului Government of Children. Filmul, în regia Ioanei Mischie, aflat în etapa de dezvoltare, a fost selectat în secțiunea Work in Progress din cadrul Industry@Tallinn & Baltic Event, care se desfășoară cu ocazia Festivalului Internațional de Film „Black Nights” din capitala Estoniei. În secțiunea „Baltic Event Co-Production Market 2022” a aceluiași festival a fost selectat și proiectul cinematografic A Flower Is Not a Flower (România/Cehia), scenariu și regie Christian Pascariu.

Producătoarea Oana Iancu (The East Company Productions) a fost selectată să participe la o serie de ateliere de formare și networking în cadrul celei de-a XXXII-a sesiuni a Programului Anual ACE Producers, cea mai importantă rețea europeană de producători consacrați de film din Europa. Proiectul cinematografic cu care Oana Iancu va participa în acest complex program care demarează la Varșovia este Cardinal (r. Bogdan George Apetri). Atelierele din capitala poloneză vor avea ca temă oportunitățile internaționale de finanțare a producțiilor cinematografice, precum și aspecte legate de management și distribuție (inclusiv online).

Reprezentanța Institutului Cultural Român de la Varșovia susține constant prezența cineaștilor români la festivaluri de prestigiu din Polonia, dar și din Estonia. Sprijinul nu se limitează doar la facilitarea prezenței echipelor de filmare la evenimentele de prezentare a filmelor deja realizate, ci și la diverse întâlniri profesionale care vizează formarea cineaștilor, integrarea lor în rețele paneuropene sau identificarea de finanțare în etapa de dezvoltare a proiectelor cinematografice.