ICR Londra invită publicul britanic la proiecția documentarului „Regele Mihai – Drumul către casă”

Documentarul Regele Mihai – Drumul către casă (2021, producător John Florescu), cu regia şi scenariul semnate de Trevor Poots, va fi proiectat miercuri, 10 mai 2023, ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra. Filmul prezintă povestea nespusă a Regelui Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidându-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa. Documentarul prezintă interviuri cu familia, consilieri și prieteni apropiați ai Regelui Mihai, dar și un interviu cu Prințul Philip, acordat în 2016 la Buckingham Palace, cu doar câteva luni înainte de retragerea sa din viața publică.

Valoarea istorică a filmului este îmbogățită cu înregistrări din arhiva de familiei filmate chiar de Regele Mihai, documente desecretizate din arhivele Securității și CIA, precum și cu relatările istoricilor occidentali și români, printre care profesorul Dennis Deletant, important autor și istoric occidental specializat în istoria României, profesor emerit al University College London, și dr. Matei Cazacu, autor al mai multor cărți de istorie românească și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris. Diana Mandache, în prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, și-a adus contribuția din punct de vedere editorial și al cercetării. Filmul o include și pe jurnalista și autoarea britanică Tessa Dunlop.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Filmul este pus la dispoziția ICR Londra de distribuitorul Chainsaw Film Production, și va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză. Produs în România, Marea Britanie și Elveția, documentarul este o continuare a apreciatei producții Războiul regelui (titlu internațional „Regele care l-a păcălit pe Hitler”) alături de Maria, Inima României (2018) și Regele Mihai: Drumul către casă realizează o trilogie ce prezintă o parte importantă din istoria României, din 1860 până în prezent, având conexiuni puternice cu istoria Marii Britanii și cu Casa Regală Britanică.

Trailer: https://youtu.be/yWDBPnBcGYQ