Filmul ,, Metronom", prezentat la Festivalul de Film al Uniunii Europene din Canada, cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român, în colaborare cu Ambasada României în Canada, susține prezentarea la ediția din acest an a Festivalului de Film al Uniunii Europene din Canada (17 noiembrie-2 decembrie 2022) a filmului „Metronom”, debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc. Pelicula, a cărei premieră mondială a avut loc la Festivalul de la Cannes 2022, a fost distinsă, în secțiunea Un Certain Regard, cu Premiul pentru cea mai bună regie. Filmul îi are în distribuție pe Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri.

„Ne bucurăm să continuăm, cu sprijinul Institutului Cultural Român, tradiția participării României la Festivalul UE de Film din Canada, ajuns anul acesta la cea de-a 37-a ediție la Ottawa. Marcăm reîntoarcerea festivalului la proiecții în cinematograf, după două ediții exclusiv virtuale, cu prezentarea filmului Metronom, distins cu Premiul pentru cea mai bună regie în secțiunea Un Certain Regard la Cannes și așteptat de cinefilii din spațiul canadian”, a spus domnul Bogdan Mănoiu, Ambasadorul României în Canada.

Proiecțiile filmului „Metronom” în cadrul Festivalului de Film al Uniunii Europene din Canada vor avea loc după cum urmează:

- 28 noiembrie 2022, ora 19:00 la Ottawa, Ottawa Art Gallery;

- 29 noiembrie 2022, ora 20:40 la Vancouver, Vancouver Cinemathèque;

- 2 decembrie 2022 ora 18:00, la Toronto, Spadina Theatre - Alliance Française.

Programul integral al proiecțiilor poate fi găsit pe pagina web a festivalului: https://www.euffonline.ca/welcome.

Despre Festivalul de Film al Uniunii Europene din Canada

Festivalul de Film al Uniunii Europene din Canada are loc în fiecare an şi se bucură de un larg interes din partea cinefililor canadieni și de o importantă expunere media. Anul acesta, festivalul se întoarce în cinematografele din trei orașe canadiene – Ottawa, Toronto și Vancouver – după ce în perioada 2020-2021 s-a desfășurat exclusiv online.

Una dintre condițiile esențiale de participare la acest festival este ca filmele propuse de statele membre UE să fie producții recente, preferabil din ultimii doi ani, şi să constituie premiere în spațiul canadian, în special în orașele participante – Ottawa, Toronto și Vancouver. Obiectivul Delegației UE în Canada, organizatorul festivalului, alături de Institutul Canadian de Film (Ottawa) și partenerii săi din Toronto și Vancouver, este asigurarea unei prezențe cât mai largi din partea statelor membre ale UE.

La ediția de anul acesta, toate cele 27 de state membre ale UE participă cu proiecții la cinema în cele trei orașe canadiene și 22 dintre acestea participă și la ediția online a festivalului, desfășurată în paralel. De asemenea, Ucraina a fost invitată să participe la ediția Festivalului de Film al Uniunii Europene din Canada din acest an.