Festivalul Internațional de Poezie și Muzică Folk de la Calafat – „TABĂRA FOLK”

Organizatorii Festivalului Internațional de Poezie și Muzică Folk de la Calafat – „TABĂRA FOLK” anunță iubitorii poeziei cântate și pe toți cei interesați că evenimentul, aflat la cea de-a XXI-a ediție, se va deschide oficial joi, 2 august 2018, ora 21.00, în locul deja consacrat de ultimelor patru ediții, Centru Civic – platoul din fața Casei de Cultură Calafat și se va încheia în același loc, cu spectacolul de joi, 10 august, ora 21.00. Proiectul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În cele opt zile de festival vor avea loc prezentări și lansări de carte, CD, recitaluri, concerte, dezbateri pe teme actuale de gen, realizarea și prezentarea de videoclipuri, focuri de tabără și alte activătăți specifice, pe plaja de la Calafat, Terasa restaurantului „OK”, Librăria Karma, evenimente ce vor fi anunțate din timp.

Sunt așteptați la Calafat peste 100 de participanți, artiştii consacraţi ai genului din România, dar şi din alte ţări, în special din Bulgaria, tineri cantautori laureaţi la festivalurile concurs naţionale din ultimul an, poeţi, critici muzicali, jurnalişti, actori, producători, impresari, organizatori de evenimente de gen, fani și, alături de ei, publicul iubitor al genului, în special tinerii, din Calafat, județul Dolj, din ţară şi străinătate;

Ediția aniversară, a XXI-a, a „Taberei Folk” va omagia 140 de ani de la încheierea Războiului pentru Independență, în timpul căruia Regele Carol I rostește expresia „Asta-i muzica ce-mi place”, devenită sloganul Festivalului și 100 de ani de la Marea Unire.

„Tabăra Folk” a început în luna august a anului 1996, când s-a desfășurat prima ediție, finanțată de către D.J.T.S. Dolj, printr-un proiect depus de A.T.N. Calafat, organizație de tineret condusă de Dan Vană. Ideea „Taberei Folk” apăruse în ultima zi a festivalului de poezie și muzică folk „Floare de Ger”, din luna decembrie 1995 de la Calafat, în urma lungilor discuții „încinse” dintre președintele juriului, Victor Socaciu și tinerii concurenți. Motivaţia realizării „Taberei Folk” s-a schimbat de-a lungul timpului, în funcţie de transformările suferite de grupul ţintă, de scopurile și obiectivele manifestării, transformări datorate şi „Taberei Folk”.

Dacă primele ediţii erau motivate de marginalizarea subiectivă a genului şi de promovarea tinerilor artişti, următoarele de impunerea genului folk în prim-planul muzicii naţionale şi conexiunea cu „poezia cântată” din alte ţări, în paralel cu formarea unei „bresle artistice”, ultimele ediţii şi-au găsit motivaţia, mai ales, în apetenţa, tot mai mare, a publicului pentru poezie, în general, şi pentru „poezia cântată” în special. În prezent, printre scopurile și obiectivele festivalului calafetean se află: diversificarea şi îmbogăţirea ofertei culturale adresate zonei Calafat, dezvoltarea turismului cultural transfrontalier, crearea unui cadru organizatoric în care tinerii artişti să se poată exprima liber şi să schimbe idei şi impresii cu artiştii consacraţi, evidențierea valorilor actuale şi de perspectivă ale muzicii folk româneşti, încurajarea colaborării dintre artiştii români şi străini, schimbul de experienţă între artiştii proveniţi din diferite ţări şi dezvoltarea colaborărilor culturale internaţionale, sprijinirea dialogului intercultural, dezvoltarea educației estetice a publicului şi familiarizarea lui cu creaţia muzicală şi literară de valoare, autohtonă şi internaţională, promovarea creaţiei româneşti contemporane în plan internaţional.

Cea de-a XXI-a ediţie este organizată de Primăria şi Consiliul Local Calafat, Casa de Cultură şi Asociaţia „Proiect pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni” (APLOMB) Calafat, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR).

Parteneri media: TVR Craiova, TVR3, Digi24 Craiova, Radio România Actualităţi, Radio România Oltenia Craiova, „Cuvântul Libertății”, Gazeta de Sud, TVR3.