Expoziție : Pictorul naiv Ioan Măric la biserica romanică din Sallertaine

10-30 august

Biserica romanică

Sallertaine, departamentul Vendée

Institutul Cultural Român, reprezentanţa de la Paris, este partenerul orășelului Sallertaine, al asociației și editurii PARLER LES LIEUX, renumite pentru rezidențele pe care le acordă artiștilor plastici din toată lumea, în cadrul ediției din acest an. In această localitate, cândva… insulă la Oceanul Atlantic, etichetată "Ville et métiers de l'art" (Orașe și meserii artistice), la aproximativ 40 de km de Nantes, în vestul Franței, pictorul român Ioan Măric, originar din Luncani, județul Bacău, este invitat să-și expună lucrările în biserica romanică, între 10-30 august ! Este vorba despre un spațiu unic în Franța în care artizanii și creatorii din domeniul meseriilor artistice vin să expună în timpul sezonului estival. Broderii pentru copii, pictură, prelucrarea cuprului, bijuterii vegetale sau utilizarea vechii mașini de cusut, Raku sau arta prelucrării sticlei, toate aceste meserii de demult sunt readuse în actualizate prin prezența artiștilor (aproximativ 40 în fiecare vară), a stagiarilor, a vizitatorilor veniți din toate colțurile lumii.

Iată cum îl descrie  arhitectul Gelu Savonea :

«De la apariția sa în Agora cu mai mult de 40 de ani în urmă, Ioan Măric a surprins nu o dată. El a atras atenția mai întâi prin vitalitatea culorilor și prin ireverența discursului său plastic, iar mai apoi prin lipsa de tabuuri și de complexe, o atitudine specifică artiștilor veritabili, de cursă lungă. Celor care nu văd în arta naivă decât anecdoticul și veleitarismul, Măric le-a demonstrat că pentru artă se cere talent și inovație. S-a ambiționat cu culorile sale, cu roșul său, să demonstreze – vai, Monsieur Tschumi! – că Roșul este o culoare iar culoarea este viață, viața care ne eliberează de întuneric și neant… prin pata de culoare rămasă în urma pensulei.

După ce a strunit cu sălbăticie culoarea, Ioan Măric a luat în vizor, pe rând, viciile, locurile comune, ideile preconcepute, tăcerile, tabuurile, și le-a denunțat cu linia și cu talentul său epic. Și nu vorbesc aici despre susceptibilitățile și complicitățile societății, ci de cele ale artei, ca expresie ultimă a unei societăți, pe care o disecă fără niciun complex.

Să-ți strigi adevărurile – adevărurile artistului plastic, așa cum face Ioan Măric în ceea ce-l privește –, este un act de Mărturisire. Un act la care avem șansa să fim martori, vizitând această expoziție și urmărind parcursul rezidenței sale în zilele care vor urma.».

Ioan Măric

Născut în 12 octombrie 1945 la Lucani (Bacău), Ioan Maric, ucenic mecanic, apoi tractorist, instructor sportiv, este reperat de pictorul Ilie Boca. Acesta îl modelează, îi moderează impetuozitatea și-i calibreazaă talentul la școala de arte plastice. Măric este admis în clasa profesorului Gheorghe Vela, pentru trei ani de pictură și alți trei de grafism. Începând cu anul 1968, expune primele sale opere în România : Pitești, Bacău, Slănic Moldova, Arad, Reșița, Constanța, Timișoara, București.

Reperat și susținut de marele etnolog român, unul din marii artiști ai epocii sale, pictorul Vasile Savonea - în volumul "Arta naivă din România" , editura Meridiane - Ioan Măric va expune peste tot în lume începând cu anul 1973.

În 2004 devine membru al Academiei de Arte Tradiționale din România. În 2008, Parlamentul European îi consacră o expoziție " Un naiv la Parlament". Patru din operele sale sunt cumpărate de Parlamentul de la Strasbourg pentru a fi duplicate și utilizate în școlile primare europene, pe tema spontaneității și a reprezentării figurative a unui fapt, idei, loc.

Cinci dintre operele lui Bădiță Ioan Maric au fost cumpărate și sunt expuse la Muzeul internațional de artă naivă din Magog - Québec, Canada.

În 2017, Asociația și editura PARLER LES LIEUX îl aleg pe Ioan Maric pentru ilustrarea colecției de "Contes, Légendes et Gestes" (Basme, legende, povestiri).

Evenimentul are ca element central opera "pictorului comunei", Ioan Măric, în contextul ecourilor lăsate de Sezonul România-Franța dar și de faptul că retrospectiva operei lui Ioan Maric va avea loc într-o perioadă de frecventare maximă a acestui "sat de artiști populari".