Cvartetul “Fine Arts” prezintă, la New School Auditorium din New York, un concert dedicat creației de tinerețe a lui George Enescu

Cvartetul “Fine Arts”, compus din Ralph Evans (vioară), Efim Boico (vioară), Gil Sharon (violă) și Niklas Schmidt (violoncel), și invitații lor speciali pentru acest concert - pianiștii Fabio și Gisele Witkowski și contrabasistul Alexander Bickard prezintă, în 26 octombrie, la New School Auditorium, cu sprijinul ICR New York, un concert unic în oferta muzicală new-yorkeză în programul căruia se regăsesc exclusiv lucrări de tinerețe compuse de George Enescu.

Astfel, publicul american va putea audia următoarele lucrări, multe interpretate în premieră în SUA: Prélude și Gavotte pentru două piane, vioară și violoncel (1898), Cvintetul pentru pian în Re major (1896), Aubade - trio pentru vioară, violă și violoncel (1899), PastoraleMenuet Triste și Noctune pentru vioară și pian la patru mâini (1900) și Rapsodia Română nr. 1 - aranjament pentru ansamblu cameral de Jacques Enoch - cvintet cu pian și contrabas.

Cvartetul “Fine Arts” este unul dintre ansamblurile invitate în mod curent în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” din București, iar anul viitor, în luna august, casa de discuri Naxos va lansa CD-ul lor cel mai recent, dedicat tocmai acestor piese enesciene mai puțin cântate.

Cvartetul “Fine Arts”, „unul dintre numele placate cu aur în muzica de cameră” (Washington Post), se clasează printre cele mai distinse ansambluri din muzica de cameră de astăzi, având o istorie impresionantă de apariții și o discografie extinsă, cu peste 200 de lucrări înregistrate. Fondat în Chicago în 1946, Cvartetul este unul dintre puținele ansambluri care au înregistrat și au făcut turnee internaționale timp de trei sferturi de secol. Violoniștii de renume ai Cvartetului, Ralph Evans (câștigător al Concursului Internațional Ceaikovski) și Efim Boico (vioara întâi în cadrul Orchestrei de la Paris, sub bagheta lui Barenboim) au cântat împreună timp de 38 de ani. Lor li s-au alăturat, mai târziu, încă doi muzicieni eminenți: violistul Gil Sharon (fondatorul Ansamblului „Amati”) și violoncelistul Niklas Schmidt (cofondator al „Trio Fontenay”). Multe dintre cele mai recente lansări ale Cvartetului au fost selectate pentru a fi incluse pe listele de nominalizări ale premiilor Grammy. Cvartetul a primit, de asemenea, premiul CMA/ASCAP pentru repertoriu „curajos” , oferit în comun de Asociația „Muzică de Cameră” din America și Societatea Americană a Compozitorilor, Autorilor și Editorilor. Cele mai recente CD-uri ale Cvartetului (Mozart, Dvorak) au fost lansate în 2021 sub egida Naxos.