COSMOPOLIS | Artistul Nicu Ilfoveanu la Centre Pompidou, Paris

1 novembre, între 18- 20h30h

Galerie 3, Centre Pompidou, Paris, în cadrul « Cosmopolis #2 : rethinking the human » (comisar Kathryn Weir)

Screening-ul operei lui Nicu Ilfoveanu: Overimpression (18-19h)

Conferință susținută de Anca-Maria Pănoiu (19-20.30)

Instalația face parte din proiectul Exodus Stations (www.exodusstations.com)

Coordinatoarea proiectului : Marta Jecu

Centrul Pompidou, prestigios muzeu parizian de artă contemporană, organizează în perioada 23 octombrie - 23 decembrie 2019, evenimentul international cu titlul Cosmopolis. Creat ca o adevărată platformă deschisă artiștilor plastici contemporani la Centre Pompidou în 2016, Cosmopolis evidențiază practicile artistice contemporane bazate pe cercetare, pe interdisciplinaritate, pe colaborarea cu alți artiști. Cosmopolis se construiește astfel prin expoziții, prin rezidențe, programe discursive și publicații. Cosmopolis reunește în jurul proiectului artiști generoși, dornici de a schimba proiecte, idei, participând astfel la renașterea interesului pentru abordările cosmopolite. După un « Cosmopolis #1 : inteligența colectivă », la Paris în 2017, un « Cosmopolis #1.5 : inteligența extinsă », la Chengdu în 2018, în inima acetei ediții « Cosmopolis #2 :regândirea umanului » se află reorientarea mijloacelor tehnologice. 

Artistul plastic român Nicu Ilfoveanu a fost invitat de către organizatori să participe la expoziție, curatoare fiind Marta Jecu. Screeningul operei artistului va avea loc în Galeria 3, în 1 noiembrie, între orele 18-19, iar performanța va fi urmată de conferința susținută de Anca-Maria Pănoiu, cercetătoare la Muzeul Țăranului Român, între orele 19-20h30.

Instalatia lui Nicu Ilfoveanu este rezultatul unei rezidente artistice la Muzeul Țăranului Român, care a avut loc in cursul acestui an. Lucrarea lui se concentrează pe felul în care peisajul şi personajul in peisaj se reflectă în arhiva Muzeul Țăranului Român în perioada pre-comunistă şi in perioada comunistă. Instalatia constă din imagini de arhivă şi imagini proprii cu un personaj din zona rurală românească actuală şi urmăreşte o desfăşurare istorică a peisajului în discursul muzeologic: cum este peisajul reprodus, prezentat şi inclus în display-ul muzeului şi care este functia atribuită lui de-a lungul schimbării epocilor istorice şi politice de-a lungul secolului 20.

Pentru conferintă, cercetătorul Anca-Maria Pănoiu va intra în detalii legate de istoria Muzeul Țăranului Român şi a colectiilor, punând un accent pe înscenarea ruralitătii de-a lungul istoriei muzeului, în relatie cu istoria politică şi culturală din secolul trecut.

Nicu Ilfoveanu

Nicu Ilfoveanu a terminat Universitatea de Artă din Bucureşti, la secţia foto-video. Fotograf şi artist video, în activitatea recentă a lui Ilfoveanu se numără expoziții individuale la Galeria Arsenal din Poznan (Prezentul Greșit, 2013), la Muzeul Țăranului Român din București (Serii. Multiplii. Realisme., 2012), precum și participări la expoziții de grup, cum ar fi Centrul de reflecție pentru istorii suspendate. O încercare, din cadrul celei de-a 55-a Expoziții de Artă Internațională – Bienala de la Veneția (2013) sau al 4-lea Festival de Fotografie de la Mannheim/Heidelberg/Ludwigshafen (2011). A publicat până acum mai multe cărţi, SteamPunk Autochrome (2007), Petite Histoire (2010), ELECTRO+ (2011), Găsiți și pierduți (2011), Serii. Multiplii. Realisme (2013).

Institutul Cultural Român de la Paris sprijină acest proiect prin comunicare și promovare.