Animația „Sasha‟ rulează la Stockholm și Uppsala, în prezența regizorului Serghei Chiviriga

Scurtmetrajul de animație „Sasha‟, în regia lui Serghei Chiviriga, va rula duminică, 6 noiembrie 2022, la Cinematograful Zita, de la ora 18.00, în cadrul Festivalului de Film de Animație REX, desfășurat, la Stockholm, capitala Suediei, în perioada 29 octombrie - 6 noiembrie 2022. Filmul „Sasha‟ este prezentat într-un turneu EUNIC, în cadrul unui calup de 11 scurtmetraje de animație din 11 țări diferite: Grecia, Franța, Spania, Lituania, Finlanda, România, Portugalia, Estonia, Cehia, Polonia și Belgia.

De asemenea, „Sasha‟ participă, în prezența regizorului Serghei Chiviriga, și în competiția oficială internațională a Festivalului de Scurtmetraj de la Uppsala, care are loc în perioada 24-30 octombrie 2022. Aflat la cea de-a 41 ediție, Festivalul de Scurtmetraj de la Uppsala este singurul din Suedia dedicat exclusiv filmului de acest gen și unul dintre cele mai importante din Europa. La ediția din acest an vor fi prezentate 133 de scurtmetraje, în cele trei secțiuni de competiție (internațională. națională și de copii), care creează un loc de întâlnire pentru public, industria filmului și mass-media.

Pelicula „Sasha‟ prezintă povestea unui melc adolescent, care pornește într-o călătorie pentru a-și găsi identitatea sexuală. Animația relevă confuzia personajului în fața întregii lumi și mai ales în fața propriului corp.

Regizorul Serghei Chiviriga este selectat cu o peliculă, pentru a doua oară, în Festivalul de Animație REX. În 2018, animația sa cea mai cunoscută, The Best Customer‟ |„Cel mai bun client‟(România, 2017), a putut fi vizionată în Suedia, cu sprijinul ICR Stockholm.The Best Customer‟ a participat în 30 de festivaluri internaționale. Serghei Chiviriga (născut la Florești, în Republica Moldova) este regizor, actor, animator și inițiatorul în 2016 al atelierului de animație stop motion. Regizorul trăiește în prezent la București, iar scurtmetrajul „Sasha‟ a fost desemnat recent Cel mai bun film românesc în cadrul competiției Animest 2022.

În cadrul programului de călătorie EUNIC, seria de 11 filme, din care face parte și „Sasha‟, va fi prezentată pe parcursul întregului an în mai multe orașe din Suedia.

Festivalul REX a fost format la inițiativa EUNIC Stockholm (Institutele Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene) din care face parte și ICR Stockholm. Ediția din 2022 a Festivalului de Film de Animație REX are sprijinul Primăriei din Stockholm, Institutului Suedez de Film, Regiunii Stockholm și EUNIC Stockholm. EUNIC Stockholm este rețeaua institutelor și ambasadelor culturale europene cu sediul în Suedia, care cooperează la dezvoltarea și execuția proiectelor și inițiativelor culturale multilaterale care au loc în Suedia în parteneriat cu organizații suedeze.