Ziua Europeană a Limbilor la Belgrad

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor la Belgrad, Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Ambasada României în Republica Serbia şi Catedra de Limbă, Literatură şi Cultură Română a Universității din Belgrad participă la evenimentul organizat de EUNIC Serbia în data de 26 septembrie 2017, în mai multe spaţii publice din Belgrad.

Între orele 12.00-15.00, la sediile Institutului Goethe, Institutului Cervantes şi Institutului Francez de la Belgrad vor fi amplasate standuri de prezentare cu informaţii şi materiale despre ofertele de cursuri de limbă ale institutelor culturale și reprezentanțelor diplomatice participante la eveniment:

· la Institutul Goethe din Belgrad participă Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Serbia, Ambasada Suediei în Serbia şi Fundaţia Culturală a Republicii Elene în Serbia;

· la Institutul Cervantes din Belgrad participă Institutul Italian de Cultură din Belgrad, Institutul Cultural Român de la Viena şi Reprezentanţa Consiliului European în Serbia;

· la Institutul Francez din Belgrad participă Tempus Erasmus şi Delegaţia Uniunii Europene în Serbia / Centrul de Informare al Uniunii Europene, Institutul Austriac şi Forumul Cultural Austriac de la Belgrad.

Pe scena amplasată în Parcul Kalemegdan, între orele 16.00-20.00, vor avea loc concerte susţinute de trupe muzicale din câteva state reprezentate în EUNIC Serbia.

La standul Institutului Cultural Român va fi promovată oferta de cursuri de limba română pentru străini şi vor fi expuse cărţi şi albume apărute la Editura ICR. Şcolarii, studenţii şi toţi participanţii la eveniment au posibilitatea de a-şi îmbunătăţi cunoştintele lingvistice prin activităţile interactive desfăşurate la stand: quiz cu întrebări de cultură generală și mini-lecții bazate pe asemănările lexicale dintre română și sârbă.

La iniţiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită în fiecare an, din 2001, pe data de 26 septembrie. Scopul acestui eveniment este de a promova plurilingvismul, începând o punte esențială de comunicare între popoare, precum și un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoaşterea limbilor străine facilitează descoperirea unor culturi noi, permițând o perspectivă diferită asupra lumii şi a celor din jur.

Institutul Cultural Român de la Viena este membru în clusterul EUNIC Serbia începând din luna mai 2016.