Zilele Filmului Românesc la Chişinău

Zilele Filmului Romanesc la Chisinau

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină iniţiativa Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova „Alternative Cinema”, a companiei de producție cinematografică ROVA FILM (România) şi a Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România de a organiza „Zilele filmului românesc la Chișinău”. Evenimentul va avea loc în perioada 21-25 octombrie 2015 la Cinematograful „Odeon” (proiecţiile) şi Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” (master-class-urile).

Parteneri: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (ANF) şi Moldova Film.

Evenimentul își propune să aducă în fața unui public cât mai mare din capitala Republicii Moldova o selecție de filme de lungmetraj, documentare și scurtmetraje recente, din rândul premierelor și succeselor cinematografiei române actuale, dar și cicluri de autori sau actori clasici.

În cadrul acestei ediţii vor fi proiectate mai multe pelicule de succes care au avut premiera în ultimii ani, dar şi pelicule clasice care reprezentă puncte de referinţă importante în istoria cinematografiei române.

Printre peliculele proiectate se numără: AFERIM! regia Radu Jude, premiul de regie la Festivalul de Film de la Berlin (2015), DUPĂ DEALURI, regia Cristian Mungiu, premiu pentru cea mai bună actriță în rol principal și pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2012), BALANŢA de Lucian Puntilie (1992), COMOARA de Corneliu Porumboiu, selectat la  Festivalul de Film de la Cannes, secțiunea Un Certain Regard (2015), CASA DIN VIS de Ioan Cărmăzan (1993), ROCKER de Marian Crișan, CEL ALES de Cristian Comeagă, premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Madrid (2015) şi CÂINELE JAPONEZ în regia lui Tudor Jurgiu (2013).

Cu aceeaşi ocazie, vor fi organizate și întâlniri ale publicului cu invitați speciali dintre personalitati ale cinematografiei române, printre careregizorii Marian Crişan şi Ioan Cărmăzan, criticul de film Valerian Sava, actorul Bogdan Stanoevici, scenaristul Florin Lăzărescu ş.a.

Intrarea este liberă.