Violoncelistul Andrei Kivu şi pianista Ana Silvestru concertează la Londra, în Seria „Concertelor Enescu”

Violoncelistul Andrei Kivu si pianista Ana Silvestru concerteaza la Londra, in Seria Concertelor Enescu

Institutul Cultural Român din Londra prezintă joi, 7 aprilie, în cadrul popularei serii de concerte pe care o organizează de nouă ani în propria sală de concerte camerale, un recital susținut de doi dintre cei mai renumiți muzicieni români pe plan internațional, violoncelistul Andrei Kivu şi pianista Ana Silvestru.
 
Recitalul propune un program de o mare deschidere, care pune componistica românească într-un context muzical larg, relevând legăturile estetice care au nutrit-o. Axa recitalului o formează „Rapsodia Română” Nr. 1  de George Enescu, în transcrierea pentru pian realizată chiar de marele compozitor, „Sara pe deal” de Constantin Bobescu şi „Dans popular” de Constantin Dimitrescu. Lucrările românești sunt puse în context internațional, pentru a le marca originalitatea, dar și sursele de inspirație. Astfel, în program mai figurează compoziții de Mily Balakirev şi Modest Mussorgsky – reprezentând școala romantică rusă, Claude Debussy şi Maurice Ravel – pentru școala franceză, precum și Johann Sebastian Bach şi Franz Liszt – ilustrând tradiția germană.
 
Violoncelistul român Andrei Kivu a studiat la Bucureşti cu Anca Vartolomei. De-a lungul carierei, a cântat ca solist cu mari orchestre printre care Orchestre Royal de Wallonie, New York University Orchestra sau Orchestra Naţională Radio. Concertele sale au fost şi sunt difuzate în direct la numeroase posturi de radio și televiziune. Muzicianul a predat la universităţi precum New York University sau Academia de Muzică „Givat Ram” din Ierusalim. Andrei Kivu a primit numeroase premii şi distincţii, fiind primul violoncelist român care a interpretat integrala Suitelor de Bach într-un singur concert şi primul violoncelist român invitat să cânte la Royal Festival Hall din Londra. Cu o discografie ce numără peste 30 de titluri,  Andrei Kivu trăieşte şi predă la Paris din anul 2009.
 
Apreciată de critica de specialitate, precum şi de muzicieni de prim rang drept „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid şi un repertoriu vast” (Dimitri Başkirov), Ana Silvestru s-a impus ca o artistă cu o sensibilitate, inteligenţă muzicală şi forţă expresivă ieşite din comun. Pianista a avut şansa să studieze alături de legede ale pianului precum Dimitri Başkirov, Lazar Berman, Constantin Şerbakov, Bernard Ringeissen şi Leslie Howard. După terminarea studiilor de licenţă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (la clasa  Viniciu Moroianu), pianista şi-a continuat pregătirea la Universitatea de Arte din Zürich. Proiectul său discografic cel mai recent a fost înregistrarea celebrului ciclu de lieduri „Winterreise” de Schubert, împreună cu tenorul Tamás Henter.
 
 
Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și programul muzical al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk.