Vară muzicală românească, la Londra

Vara muzicala romaneasca, la Londra

Printr-o suită de evenimente având în centru câţiva dintre cei mai interesanţi instrumentişti români din prezent şi derulate, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

În data de 31 iulie, carismatica pianistă româno-nigeriană Rebeca Omordia va deschide această ofertă muzicală estivală cu un recital susţinut în cadrul popularei serii de concerte de prânz pe care ICR Londra o organizează de peste patru ani în parteneriat cu St Martin-in-the-Fields şi care atrage de fiecare dată sute de melomani în somptuosul monument arhitectonic din Trafalgar Square.
Rebeca Omordia, lăudată de presa de specialitate britanică şi de muzicienii cu care a colaborat pentru „tehnica sa interpretativă lipsită de inhibiţii, dar şi, mai important, pentru o intuiţie şi o înţelegere a muzicii foarte rar întâlnite” (Julian Lloyd Weber) va prezenta la SMITF, în cadrul programului „Pianists of the World”, o selecţie de piese cuprinzând lucrări de Serghei Rahmaninov, Maurice Ravel, John Ireland şi Paul Constantinescu.

Recitalul său va fi urmat, în 11 august, tot în cunoscuta sală de concerte din Trafalgar Square, de un concert al duo-ului format din violoncelistul Teodor Rusu şi pianistul Paul Cartianu, doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai tinerei generaţii. Programul propus de cei doi va include partituri de Beethoven, Mozart şi Brahms şi va culmina cu explozia de energie şi optimism a “Dansurilor populare româneşti” ale lui Bartók.
În 14 august, de această dată la St James’s Church, bijuteria neoclasică de pe bulevardul Piccadilly, Daniel Ciobanu, tânăr pianist în plină afirmare, cu o seducătoare alură adolescentină, un aplomb contagios şi o dexteritate impresionantă, va prezenta lucrări de Benjamin Britten, Frédéric Chopin şi Maurice Ravel. Acest concert mult aşteptat, care face parte dintr-o exclusivistă serie de evenimente, derulată sub sigla companiei Jaques Samuel, cei mai mari comercianţi de piane din Londra, reprezintă debutul unui nou parteneriat al ICR Londra, cu programul muzical al St James’s Church.
Seria românească estivală este completată, în 21 august, de un concert susţinut de Răzvan Suma, cel mai cunoscut violoncelist român al momentului, împreună cu pianista Rebeca Omordia, la aceeaşi St James’s Church. Concertul este organizat de ICR Londra şi “The John Ireland Trust”, cu sprijinul Archery Concert Productions, iar în program figurează lucrări de Dvořák, Fauré, Schumann şi John Ireland.
Desantul muzical românesc al verii se încheie pe 1 septembrie la St Martin-in-the-Fields, cu debutul londonez al tinerei pianiste din Iaşi Lia Popa, care a pregătit un program cu lucrări de Schumann, Brahms, Ravel şi Enescu.

Pentru mai multe detalii despre fiecare concert, vă rugăm să vizitaţi www.icr-london.co.uk.