Touching the Fiber | Expoziţie a artistelor Valentina Ştefănescu şi Theodora Scurtu, curator Eleonora Scarlat

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, în perioada 8–13 august 2023, în spaţiul Piccola Galleria, în colaborare cu Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, expoziţia de arte textile „Touching the Fiber” care cuprinde lucrări realizate de Conf. univ. dr. Valentina Ştefănescu şi drd. Theodora Scurtu, curator drd. Eleonora Scarlat. 

Expoziţia face parte din programul de colaborare „Anuala Veneţiană UVT”, coordonat de Conf. univ. dr. Remus Dumitru Rotaru, Prodecan al Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, ce are ca scop promovarea artiştilor vizuali, a absolvenţilor şi studenţilor Facultăţii, precum şi programe academice accesibile studenţilor din Italia. 

Vernisajul va avea loc în data de 8 august 2023, de la ora 17:00. 

Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, în intervalul orar 16:00–21:00. 

Expoziţia este afiliată programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.


Lucrările selecţionate pentru expoziţie ilustrează parcursul recent al celor două artiste, acestea concentrându-se pe materialitatea textilelor şi a celorlalte elemente din compoziţii, de unde şi titlul „Touching the Fiber”. Fibrele şi toate celelalte elemente ale lucrărilor, tradiţionale sau contemporane, sunt asamblate prin tehnici tradiţionale precum colaj, broderie sau felting.


Conf. univ. dr. Valentina Ştefănescu (n. 1969) este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, unde trăieşte şi lucrează din 1990. În prezent, este conferenţiar în cadrul Departamentului de Design şi Arte Aplicate, specializarea Arte Decorative – Arte Textile, al Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara. Este cunoscută pentru experimentele cu materiale textile, căutările denoi texturi şi noi tactilităţi. Este o prezenţă constantă în expoziţii în ţară şi în străinătate.

Theodora Scurtu (n. 1997) este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi doctorandă la Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara. A studiat artele textile sub îndrumarea Conf. univ. dr. Valentina Ştefănescu. Este o prezenţă activă în expoziţii colective şi de grup.

Drd. Eleonora Scarlat (n. 1997) este referent de specialitate în cadrul Facultăţii de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. A participat şi a contribuit la organizarea unor proiecte culturale, atât din cadrul Universităţii de Vest, cât şi în colaborare cu galerii de prestigiu din Timişoara.

Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara este cel mai mare centru de profil din zona de vest a ţării. Programele de studiu oferite de Facultatea de Arte şi Design acoperă atât zona artelor tradiţionale, cât şi a artelor aplicate. Prin cele 11 direcţii de studiu la nivel de licenţă, 10 la nivel masteral, respectiv studiile doctorale, Facultatea de Arte şi Design asigură educaţie superioară în toate domeniile Artelor Vizuale