„Spioni de ocazie” prezentat în premieră în Israel de Ziua Națională a Holocaustului cu participarea regizoarei Oana Giurgiu

Pentru a marca Ziua Națională a Comemorării Holocaustului din Israel, ICR Tel Aviv, în colaborare cu Cinemateca din Ierusalim, organizează, în data de 18 aprilie, de la ora 18:00, proiecția, în premieră în Israel, a filmului documentar „Spioni de ocazie” (România, 2021), în prezența regizoarei Oana Giurgiu. După proiecție, aceasta va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri în dialog cu criticul de film Iris Lackner.

Sinopsis: Bazat pe fapte și mărturii reale, „Spioni de Ocazie” este povestea unor tineri civili recrutați de serviciile de informații britanice (British Intelligence) în cel de-Al Doilea Război Mondial și trimiși în țările lor de origine din Europa de Est (inclusiv în România), pentru a obține informații despre germani. În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Biroul MI9 din Cairo a decis recrutarea unor agenţi din rândul sioniştilor care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război. Misiunea lor a fost să găsească prizonierii şi să organizeze o potenţială evadare. Spionii de ocazie s-au trezit prinşi între război, politică şi viaţa personală.

Filmările au avut loc în România, Israel şi Slovacia. Din distribuţia filmului fac parte actorii Paul Ipate, Daniel Achim, Ioan Paraschiv, Mihai Niţă, George Bîrsan, alături de mulţi actori neprofesionişti – majoritatea din echipa TIFF. Montajul îi aparţine Letiţiei Ştefănescu, imaginea lui Alex Gâlmeanu (foto) şi Mihai Tănase (video), sound design-ul lui Sebastian Zsemlye, iar muzica originală este compusă de Matei Stratan.

Prezentat în premieră națională la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2021, „Spioni de Ocazie” a fost premiat la Astra Film Festival 2021 (Mențiune Specială) în cadrul Competiției Românești. Documentarul a fost inclus și în selecția Festivalului de Film Evreiesc din New Jersey, ediția 2022.

Filmul va fi difuzat cu subtitrare în limba ebraică. 
Pentru bilete și alte informații: https://jer-cin.org.il/en/event/63673