Spectacolul Hänsel și Gretel al Teatrului „Luceafărul~ din Iași, în premieră în Austria

Spectacolul Hänsel și Gretel în regia lui Ion Ciubotaru a avut reprezentaţii în Austria, în perioada 22-23 octombrie 2017. Producţia a fost prezentată, în premieră austriacă, în limba germană în cadrul Festivalului internaţional de păpuşi de la Mistelbach, duminică, 22 octombrie 2017, de la ora 11.00 şi de la ora 16.00, la Aula der Volksschule. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, spectacolul a fost jucat şi în limba română în data de 23 octombrie, de la ora 17.00, la Teatrul Pygmalion din Viena.

Hänsel și Gretel după Fraţii Grimm este o producţie a Teatrului pentru copii și tineret „Luceafărul“ Iași (concept spectacol: Oltița Cîntec, text: Ramona Iacobuțe, obiecte scenice: Constantin Butoi).

„Varianta propusă publicului este o formulă de spectacol inedită pentru echipa artistică a teatrului ieșean. Ea combină storytelling-ul cu animația de obiecte, într-o reprezentație în care interpreții sunt deopotrivă naratori și personaje. Carmen Mihalache, Liliana Mavriș Vârlan, Alex Iurașcu și George Cocoș vor nara, cu mijloace specifice teatrului de animație modern, întâmplările celor doi frați rătăciți în pădure. Echipa de creatori a lucrat într-o strânsă colaborare, stârnirea creativității și apariția ideilor fiind stimulate de tehnici de improvizație colectivă.”

Regizorul Ion Ciubotaru a creat „un spectacol de improvizație, în care imaginația privitorului e pusă serios la treabă. Am vrut un spectator activ, care văzând spectacolul, să își facă propria poveste. De data aceasta am renunțat la păpuși în accepția lor tradițională și am apelat la obiecte, care își părăsesc latura utilitară și capătă valențe teatrale. Vrem să demonstrăm că în teatru ficțiunea e cel mai important lucru și că, dacă visăm, putem face teatru din orice, cu orice.“ Montarea are și o latură pedagogică importantă, pentru că, finalmente, fiecare basm conține elemente educaționale. Sursa: http://luceafarul-theatre.ro/program/hansel-si-gretel-38/

Festivalul internaţional de păpuşi de la Mistelbach se află anul acesta la cea de-a 39-a ediţie, fiind cel mai important program cultural din Austria în domeniul teatrului de păpuși, figuri și obiecte cu un spectru ambițios de producții tradiționale și moderne pentru copii, tineri și adulți. Teatrul Pygmalion din Viena, condus de regizorul de origine română Geirun Tino, promovează prin spectacolele organizate interculturalitatea şi dramaturgia europeană, cu puternice accente pe schimbul cultural între România şi Austria.

Mai multe detalii despre spectacolele din cadrul Festivalului internaţional de păpuşi de la Mistelbach şi de la Teatrul Pygmalion din Viena:www.puppentheatertage.at/en/festival-2017/hauptprogramm/event/146 şi www.pygmaliontheater.at/gastspiele/gastspiele.php