Spectacole de Matei Vișniec prezentate la Teatrul Marconi din Roma

O serie de șase spectacole de Matei Vișniec, în regia Alessiei Oteri, vor fi prezentate, în perioada 28 ianuarie – 6 februarie 2022, de Compania Metis Teatro și Teatrul Marconi din Roma: „Paparazzi”, „Occident Express”,„Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, „Richard al III-lea se interzice”, „Migraaanți sau prea suntem mulți pe această nenorocită de barcă” și „Despre ștergătoarele de picioare din punctul de vedere al aricilor”.

Metis Teatro este a doua companie teatrală din Roma, după compania de teatru profesionist Eranos, care a atras atenția Accademia di Romania prin faptul că pune în scenă piese ale dramaturgului român. Într-adevăr, în perioada ianuarie-februarie 2022, Metis Teatro reia suita de spectacole semnate de Vișniec ce au fost incluse în stagiunea 2021-2022 a Teatrului Marconi din Roma, suită îmbogățită prin șase piese de autor. Programul reprezentațiilor teatrale ale companiei Metis Teatro la Teatrul Marconi din Roma:

· 28 ianuarie 2022, ora 21.00 Paparazzi;

· 29 ianuarie 2022, ora 21.00 Occidental Express;

· 30 ianuarie 2022, ora 21.00 Il comunismo spiegato ai malati di mente;

· 4 februarie 2022, ora 21.00 Riccardo III non s'ha da fare;

· 5 februarie 2022, ora 21.00 Migraanti o Troppi (ormai) su questa vecchia chiatta;

· 6 februarie 2022, ora 21.00 Dello zerbino spiegato dal punto di vista del riccio.

Seria de spectacole realizate de Compania Metis Teatro se va desfășura cu patronajul Accademia di Romania in Roma.

Având în vedere situația epidemiologică, este necesară verificarea confirmării participării în aceeași zi a spectacolelor conform datelor indicate. Pentru mai multe informații privind modalitatea de participare la spectacole vizitați site-ul: https://www.teatromarconi.it/spettacoli/stagione-teatrale/2021-2022

Matei Vișniec, dramaturg, poet și jurnalist român naturalizat francez, a studiat filosofia la Universitatea București și a devenit un membru activ al Generației optzeciștilor, care a lăsat o amprentă pregnantă asupra literaturii române. Așa cum a declarat în mai multe ocazii, crede cu tărie în rezistența culturală și în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Mai presus de toate, Matei Vișniec consideră că teatrul și poezia pot denunța manipularea prin „idei mari”, precum și spălarea creierului prin ideologie. Înainte de 1987, Matei Vișniec își făcuse un nume în România cu poezia sa clară, lucidă și amară. Începând cu 1977, a scris teatru; piesele sale au circulat mult în spațiul literar, dar punerea lor în scenă a fost interzisă. În septembrie 1987, Vișniec părăsește România pentru Franța, unde i se acordă azil politic. Începe să scrie în franceză și să colaboreze cu Radio France Internationale. În prezent, piesele sale sunt puse în scenă în mai mult de 20 de țări și sunt o prezență constantă la marile festivaluri teatrale europene. În România, după căderea comunismului, Matei Vișniec a devenit unul dintre autorii cu cele mai multe piese puse în scenă, iar Teatrul Municipal din Suceava îi poartă numele.

Metis Teatro s-a născut din voința și pasiunea Alessiei Oteri, actriță, regizoare și formatoare de teatru, de a da viață unui loc în care să se facă teatru, în ideea valorii practicii ca posibilitate de transformare, împărtășire și creștere, educație și cultură, spațiu liber și autentic de exprimare și relaționare. De-a lungul anilor, asociația a produs și montat peste 150 de lecturi și spectacole, în cele mai diferite spații și pentru publicul cel mai eterogen. A primit premii în recenzii și concursuri: a câștigat în 2011 Festivalul I Teatri del Sacro cu spectacolul "Laudes"; a fost nominalizată pentru cea mai bună regie, pentru cel mai bun spectacol, pentru cea mai bună interpretare în concusuri de teatru de bază; a câștigat în 2019 retrospectiva Comic Off din Roma cu premiul „Cea mai bună actriță în rol principal”, nominalizată pentru cea mai bună regie, spectacol, scenografie. Asociația colaborează în mod activ cu structuri municipale și de stat și de-a lungul anilor a avut ocazia să-și prezinte spectacolele în spații arheologice prestigioase din Roma în colaborare cu Consiliile Municipale și de Stat. Grupul este activ din anul 2002 și a devenit Asociație Culturală în 2009. Curriculum-ul complet al Companiei, care include peste 150 de producții, poate fi consultat pe site-ul www.metisteatro.it.

Alessia Oteri (1970) s-a pregătit la Academia Națională de Dans Clasic din Roma. A început să joace la vârsta de cincisprezece ani, alături de Nino De Tollis, cu care a lucrat apoi peste 10 ani în companie, angajată în acei ani (1990/2000) în teatru politic. A absolvit școala de actorie a lui Gianni Diotajuti, a absolvit cu notă mare cursurile DAMS – Discipline Arti Musica Spettacolo de la Universitatea Roma Tre, îmbinând practica scenei cu o pregătire teoretică structurată, prin colaborarea de mai mulți ani în calitate de lector la catedra de regie a DAMS din cadrul Universității Roma Tre și a obținut un Doctorat în istoria teatrului la Universitatea din Siena. S-a specializat în Terapie prin arte în cadrul Masteratului Trienal al lui Vezio Ruggeri. Până în 2003 a lucrat continuu în teatru ca actriță, iar apoi s-a dedicat învățământului și regiei de teatru. Este fondatoarea Metis Teatro, pentru care a produs peste 150 de spectacole, începând cu anul 2002 și până în prezent.