Soprana română Elena Moșuc susține un recital extraordinar cu Orchestra Simfonică din Haifa

La invitația Orchestrei Simfonice din Haifa, una din cele mai reputate instituții de gen, soprana română Elena Moșuc va susține un recital extraordinar în cadrul popularei serii de concerte numite ”Friday Morning Opera Gems”. Evenimentul va avea loc în data de 23 iunie, de la ora 11:00, la Rappaport Center, sub bagheta dirijorului israelian cu origini românești, Ethan Schmeisser, actualmente director muzical la Opera Națională din București. Programul muzical va fi centrat pe compoziții de Giuseppe Verdi.

Acest recital este menit să onoreze strălucita carieră internațională a Elenei Moșuc care se întinde pe mai bine de trei decenii.

Programul muzical cuprinde:
1. Verdi: I Vesperi Sicilliani Overture
2. Verdi: I Vesperi Sicilliani - Merce Dilette Amiche
3. Verdi: La Traviata - Addio del Passato
4. Verdi: Luisa Miller overture
5. Verdi: II Trovatore - Timor di me - Aria di Atto IV
6. Cilea: Adriana Lecouvreur - lo son I’umile ancella
7. Verdi: Aida - Balletto - Act II (grande balleto)
8. Bellini: Norma - “Casta Diva”
9. Puccini: Gianni Schicchi - Oh mio Babbino Caro
10. Verdi: La Traviata - E Strano … Ah, fors’e Iui … Sempre Libera

Născută la Iaşi, Elena Moşuc a studiat în oraşul natal, unde a absolvit Conservatorul „George Enescu". În 1990 (anul în care a fost admisă la Conservator), a câştigat Premiul I la concursul internaţional ARD de la München, iar în anul următor a triumfat în competiţia de la Monte Carlo. I s-au decernat distincţii prestigioase în lumea muzicală, iar în 2005, titlul de Ofiţer al Artelor, înaltă recunoaştere a meritelor sale excepţionale. În 2009, a primit Premiul „Lina Pagliughi: Siola d'oro”, oferit de asociaţia criticilor din Italia, fiind prima soprană din estul Europei onorată cu această distincţie. Elena Moşuc activează, în principal, la Opera din Zürich sub conducerea muzicală a unor personalităţi de primă mărime. Soprana cântă pe cele mai faimoase scene de operă europene, dar şi în Japonia şi China. În acelaşi timp, continuă să susţină concerte şi să apară în spectacole de operă în România.

Soprana Elena Moșuc este una dintre cele mai versatile și expresive soprane din lume. Repertoriul său include Regina Nopții  în Flautul fermecat (W. A. Mozart), Constanţa în Răpirea din Serai (W. A. Mozart), Donna Anna în Don Giovanni (W. A. Mozart), rolul principal în operele lui Gaetano Donizetti, Lucia di Lammermoor și în opera Linda di Chamounix, Elvira în I Puritani, rolul principal în Norma, Amina în La Sonnambula (Vincenzo Bellini), Gilda în Rigoletto, rolul principal în Traviatta (Giuseppe Verdi), Mimi și Musetta din La boheme (Giacomo Puccini) și multe altele. Elena Moşuc susţine în mod regulat concerte în La Scala din Milano, la Opera Metropolitană din New York, la Opera de Stat din Viena şi la Opera Regală din Covent Garden.

Ethan Schmeisser, dirijor și pianist, actualmente director muzical al Operei Naționale din București, a absolvit cu onoruri Academia de Muzică Rubin din Tel Aviv. A urmat cursuri de dirijor în Republica Cehă și Centrul de Muzică din Ierusalim. A dirijat, printre altele, Orchestra de Cameră Israel, Orchestra Simfonică Ierusalim, Autoritatea de Radiodifuziune Israel, Orchestra Simfonică Haifa, Orchestra Simfonică Israeliană Beer Sheva, Ansamblul Baroc, Raanana Orchestra Simfonică. A fost șeful echipei muzicale și dirijor al Corului Operei din Israel timp de mulți ani. De asemenea, cântă la pian și lucrează ca regizor muzical al multor concerte și producții din cadrul Operei Israeliene.