„Seratele Enescu” readuc operele compozitorului român în centrul atenției la New York

Unul dintre programele permanente ale ICR New York, „Seratele Enescu”, o are ca invitată, miercuri, 6 noiembrie 2019, pe pianista germană Sina Kloke, care și-a convertit pasiunea pentru muzica marelui compozitor român într-un CD lansat de Casa de Discuri „Dabringhaus und Grimm”, excelent primit de presa de specialitate. Tânăra muziciană este considerată deja o expertă în opera pianistică enesciană, pe care a descoperit-o pe când studia la Conservatorul Juilliard din New York, și va oferi publicului new-yorkez un program irezistibil, alcătuit din compoziții camerale semnate de Schubert, Debussy și, desigur, Enescu.

Născută la Detmold, în Germania, Sina Kloke a studiat cu Matti Raekallio la Juilliard School și Pavel Gililov la Conservatorul din Köln. Ca solistă și membră a unor ansambluri camerale, a cântat pe cele mai prestigioase scene și în importante festivaluri internaționale. În 2016, a lansat la Casa de Discuri Naxos un album cu piese de Ralph Vaughan Williams, interpretate împreună cu Orchestra de Cameră din New York. Albumul său cu lucrări de Enescu pentru pian, apărut în 2017, a fost considerat „fascinant” de către Le Monde. Sina Kloke a obținut numeroase premii, printre care cele oferite de Asociația Muzicală Germană, Concursul Internațional pentru Vioară și Pian din New York, Concursul Internațional de Pian din München, Concursul Internațional de Pian din Hastingsși altele. Considerată de presa din țara natală „una dintre cele mai talentate pianiste germane” (Dithmarscher Landeszeitung), „o solistă de talie mondială de la o vârstă fragedă”, care „uimește când se așază la pian” (Neue Westfälische), Sina Kloke a fost invitată să facă parte din programul viitoarei ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”.

Seria Enescu Soirees of New York”/ „Seratele Enescu de la New York” este un program permanent al Institutului Cultural Român din New York, lansat la începutul acestui an, care urmărește promovarea marelui nostru compozitor și a muzicii românești în primul rând prin intermediul unor recitaluri și concerte camerale de cea mai bună calitate, acoperind o gamă largă de stiluri și genuri, având ca protagoniști cunoscuți muzicieni români sau de origine română, americani și internaționali.

Pentru mai multe detalii: www.rciusa.info și https://www.facebook.com/RCINY/