Săli pline la spectacolele din programul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău

Pe 28 septembrie 2022 s-a încheiat cea de-a șaptea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, care s-a desfășurat sub genericul „ARTIȘTII PENTRU PACE, LIBERTATE, SPERANȚĂ”.

Evenimentul s-a bucurat de Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

La inaugurarea oficială a Reuniunii, ce a avut loc pe data de 15 septembrie 2022, au rostit cuvinte de salut: Natalia Gavriliță – Prim-ministrul Republicii Moldova, Sergiu Nistor – Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii din România, Sergiu Prodan – Ministrul Culturii din Republica Moldova, Liviu Jicman – Președintele Institutului Cultural Român și Dragoș Buhagiar – Președintele Uniunii Teatrale din România.

Ediția din acest an a fost una cu totul specială, la Chișinău fiind prezente nouă teatre din România: Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Național din Târgu-Mureș, Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca,Teatrul de Stat din Constanța și Teatrul Național Radiofonic din București. Cu această ocazie, pe scena Naționalului din Chișinău au fost prezentate câteva dintre cele mai apreciate producții teatrale din România, între care: „Trei piese triste” după Maurice Maeterlinck de Radu Afrim; „Conferința Iraniană” de Ivan Vîrîpaev în viziunea lui Bobi Pricop, „Casa de la țară” de Donald Margulies în regia lui Claudiu Goga, „Chiritza în concert” după Vasile Alecsandri și Matei Millo în regia Adei Milea sau „Cîine cu om. Cîine fără om” regizat de Radu Afrim.

La Reuniune au participat numeroase colective din Republica Moldova: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, gazda evenimentului, ale cărui spectacole au fost prezentate la deschidere – „Capcana”, după „Fuga” de Mihail Bulgakov – și la închiderea oficială – „Frunze de dor” după Ion Druță; Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Teatrul Național „Eugene Ionesco” din Chișinău, Teatrul Dramatic „B.P.Hașdeu” din Cahul, Teatrul Republican „Luceafărul” din Chișinău, Teatrul „Fără nume” din Chișinău și Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău.

În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, ediția din acest an s-a desfășurat sub genericul „ARTIȘTII PENTRU PACE, LIBERTATE, SPERANȚĂ”, iar invitatul de onoare al Reuniunii a fost Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev, al cărui extraordinar „Coriolanus” a primit ovații la scenă deschisă și minute în șir de aplauze din partea spectatorilor.

De o atenție deosebită s-au bucurat piesele prezentate zilnic de Teatrul Național Radiofonic, multe dintre acestea fiind dramatizări după scriitori români contemporani.

Dintre evenimentele adiționale desfășurate cu ocazia Reuniunii, menționăm dezbaterile organizate în cadrul proiectului MOLDARTE, desfășurat de ICR în colaborare cu Goethe-Institut București și Ambasada Austriei în Republica Moldova, cu finanțare EUNIC Global; expoziția de fotografie și workshopul susținut de reporterul-fotograf Florin Ghioca și masa rotundă „Artiști pentru pace, libertate, speranță”, cu participarea unor oameni de cultură, jurnaliști și formatori de opinie.